Foto: Johan Hallberg
Bedrägeri via bank-ID. Polis utreder nu flera fall av bedrägeri där privatpersoner lurats att logga på sina personliga banksidor med mobilt bank-ID.

Polis varnar för bedrägeri via bank-ID

Partille

Polisen i Västsverige varnar nu för bedragare som ringer upp folk och lurar dem att logga in med mobilt bank-ID på sin bank.
– Det är enkelt och samtidigt raffinerat, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef på bedrägerisektionen region Väst, om tillvägagångssättet.

Det är bedrägerier som sker via telefon och mobilt bank-ID som polis nu vill uppmärksamma allmänheten på. Vad gärningsmännen gör är att först ta reda på offrets personnummer och vilken bank hen använder sig av. Därefter ringer de upp offret från ett telefonnummer som är ”spoofat”, det vill säga att det på mottagarens display ser ut som att någon från banken ringer.

– Det presenterar sig och säger att de är från banken och att det på offrets konto ser ut att ha gjorts några konstiga transaktioner eller köp utomlands, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef på bedrägerisektionen Väst.

Avbryt samtal direkt

Bedragarna ber sedan offret att logga in på sin personliga banksida via sitt mobila bank-ID för att de på så sätt ska kunna stoppa de märkliga transaktionerna/köpen. I själva verket är det ett sätt för bedragarna att själva bli inloggade på offrets bank, för att de i förlängningen ska kunna skicka vidare offrets pengar till andra konton.

– Banken ringer aldrig upp kunder och ber dem logga in med sina mobila bank-ID. Banken har ju redan full tillgång till kundens uppgifter utan inloggning. Får man ett sådant samtal ska man avbryta det direkt, säger Lars-Ove Wessberg som tillägger att om man efter avbrutet samtal vill ringa och dubbelkolla med banken så ska det ske via det telefonnummer som banken normalt använder sig av.

Lurade på stora belopp

Polis i Västsverige utreder nu ett 40-tal brott som skett enligt det beskrivna mönstret.

– Bedragarna utnyttjar det stresspåslag offret får när det börjar talas om att det har skett konstiga uttag eller överföringar, menar Lars-Ove Wessberg.

Och det är stora belopp som bedragarna har kommit över. I de bedrägerier som nu utreds ska det inte vara ovanligt med både fem- och sexsiffriga belopp som försvunnit från offrens bankkonton. I extremfallet ska en person ha fått sitt konto tömt på 700 000 kronor.

Unga agerar målvakter

I de fall där bedragarna har lyckats genomföra sin plan kan polis se hur pengar flyttas från offrets konto till ett annat konto.

– Pengarna skickas till olika målvakter. Det vanligaste är att pengarna sedan plockas ut i uttagsautomater eller på växlingskontor. Målvakterna kan vi identifiera och de blir misstänkt för penning­tvättsbrott, säger Lars-Ove Wessberg.

När det gäller målvakterna är det oftast unga killar, födda på 90- eller 00-talet och hemmahörande i Göteborgstrakten. Det är personer som inte har varit speciellt talföra i polisförhör, och vem de i sin tur lämnar vidare pengarna till är oklart.

– Vi har inte fått så mycket svar på det. Men man kan anta att det är grov organiserad brottslighet som ligger bakom det här, säger Lars-Ove Wessberg.