Arkivbild: Bosse Åström

Nytt tågstrul väntar i påsk

PARTILLE KOMMUN

Påskhelg är lika med inställda tåg och ersättningsbussar. Så även i år. Bland annat stängs tågtrafiken av helt mellan Vårgårda och Göteborg i två dagar och tre nätter.

Precis som förra året passar Trafikverket på att göra flera banarbeten över hela landet i påsk, när färre människor arbetspendlar. Projektet Vändspår Alingsås hör till det som orsakar tågstopp på Västra stambanan.

– Vi ska framför allt byta kontaktledningsbryggor på bangården så det blir spänningslöst där, säger Anders Bjers, projektledare på Trafikverket.

Buss ersätter

Men när trafiken ändå ska stängas av görs även andra jobb. I Lerum och Floda ska Trafikverket exempelvis utföra markundersökningar inför en kommande järnvägsplan. Det finns planer på att bygga vändspår för pendeltåg där också.

Tågtrafiken mellan Vårgårda och Göteborg stängs av helt på fredag kväll klockan 22 och öppnar igen tidigt måndag morgon. Men det blir ändrad trafik redan från torsdag kväll och fram till klockan 14 på måndag, annandag påsk.

Buss ersätter de tåg som inte kör. Resenärerna får räkna med längre restider än normalt. Västtrafik har särskilda tidtabeller som finns på hemsidan.

Detta gäller

Västtågen Göteborg-Alingsås
Tåget vänder i Partille torsdag kväll, fredag och måndag, bussersättning på sträckan Partille-Göteborg-Partille. Tåget inställt hela sträckan Göteborg-Alingsås lördag-söndag, bussersättning på sträckan Alingsås-Göteborg-Alingsås.

Västtågen Göteborg-Skövde/Nässjö
Tåget vänder i Alingsås torsdag kväll, fredag och måndag, bussersättning på sträckan Alingsås-Göteborg-Alingsås. Göteborg-Skövde/Nässjö vänder i Vårgårda lördag och söndag, bussersättning på sträckan Vårgårda-Göteborg-Vårgårda.

Västtågen Göteborg-Mariestad
Tåget vänder i Floda fredag och måndag, bussersättning på sträckan Floda-Göteborg-Floda. Göteborg-Mariestad vänder i Herrljunga lördag och söndag, bussersättning på sträckan Vara-Göteborg-Vara.

SJ snabbtåg Stockholm-Göteborg
Går annan väg mellan Herrljunga och Göteborg (via Borås) från sent torsdag kväll till och med måndag. Extra stopp i Skövde, Herrljunga och Borås. Går även annan väg Hallsberg-Stockholm.

MTR Express
Buss Göteborg-Herrljunga, via Alingsås. Tåget kör även alternativ väg Herrljunga-Stockholm.

Blå tåget
En avgång på annandag påsk ersätts av buss Göteborg-Herrljunga.