• Bild: BJÖRN DINAU
  HUNGRIGT HJÄRTA. "Boken handlar mycket om tro. Tvivel. Stora livsteman. Om livet", säger Robert Eriksson om sin nya bok.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  25 SÅNGER. Robert Erikssons nya bok är indelad i 25 kapitel med ett livstema i varje och där även en låt av Bruce Springsteen är kopplad till varje kapitel.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  FJÄRDE BOKEN. Robert Erikssons bok Hungrigt hjärta är hans fjärde och handlar om gudslängtan, livssmärta och Bruce Springsteen.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  VÄVS IHOP. Bruce Springsteens låttexter vävs samman med bibeln och relateras till Robert Eriksson personliga erfarenheter.

Nära till Gud och Springsteen

Personligt

Sävedalsbon och pastorn Robert Eriksson har skrivit en bok där han väver ihop rockstjärnan Bruce Springsteens musik med Gud. Denna koppling sätter han sedan i relation till sina egna livserfarenheter.

Boken Hungrigt hjärta på Libris förlag är Robert Erikssons fjärde i ordningen. Till vardags är han pastor och föreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg, innan dess jobbade han i Sävedalens missionskyrka.

Förklaringen till att Robert nu har skrivit en bok som handlar om Gud och Bruce Springsteen är inte helt oväntad. Första gången Robert kom i kontakt med Bruce Springsteens musik var när han var på 7-årskalas hemma hos sin kompis Micke.

– Born in the USA-plattan spelades i bakgrunden och jag blev redan då drabbad av hans röst som pendlar från skrikande till viskande och som tydligt säger att det är okej att visa vad man tänker och känner innerst inne, säger Robert Eriksson.

Och Robert har i sin yrkesroll som pastor använt sig av Bruce Springsteen redan innan han skrev sin nya bok. 2011 skapade han en Springsteen-mässa i kyrkan. Det blev ett lyckat koncept som sedan har tagits till många platser runt om i Sverige.

– Jag har sedan sena tonåren gett ut skivor och turnerat med olika band och började efterhand allt mer inkludera musiken i mitt arbete i kyrkan. Springsteen-mässan blev ännu ett steg i den riktningen.

Mässan var fröet

Springsteen-mässan är en starkt bidragande orsak till att Robert skrev den nya boken. Mässan var fröet. Och att han väljer att relatera så mycket till Springsteen ligger i hans speciella röst, hans texter, hans uppväxt och livserfarenheter.

– Han är ärlig och oförställd. Och uppvuxen i ett katolskt hem som han sedan tog avstånd ifrån. Att använda Springsteen till en existentiell bok är ganska givet för mig.

En annan sak som gav Robert inspiration var när Springsteen för 1,5 år sedan släppte sina memoarer som gav en heltäckande bild över hans liv.

– Tillsammans med hans texter kändes det naturligt och roligt att skildra det genom honom i boken.

Robert är noga med att påpeka att man varken behöver vara religiös eller ett stort Springsteen-fan för att uppskatta och ha glädje av boken. I boken behandlar han 25 livsteman, ett kapitel för varje tema. Varje kapitel är dessutom kopplat till en specifik Springsteen-låt.

– Sedan väver jag samman låtarna med mina egna erfarenheter och bibeln.

Valet av låtar gjorde Robert genom att lyssna noga på texterna som ofta beskriver förändringar i hans liv. Exempelvis Adam Raised a Chain från 1978 som beskriver rivaliteten mellan två bröder i bibeln och samtidigt sätter ord på Springsteens trasiga relation till sin pappa.

– Och Living Proof från 1990 där han sjunger om hur det är att bli pappa. För Springsteen har under hela sitt liv haft svårigheter att relatera till sin egen pappa.

En annan låt som Robert nämner är Devils and Dust som han släppte 2005. Där finns strofen ”Rädslan är en farlig kraft, Den kan göra ditt hjärta mörkt och fylla din gudomliga själ med demoner och damm”.

– Han sjunger om en typisk tanke från bibeln, att varje människa har det i sig.

En av de skivor som påverkat Robert mest är The Ghost of Tom Joad som kom 1995, då var Robert 17 år. Han började lyssna mer på texterna.

– Det är en milstolpe för mig. Springsteen sjöng om att det inte finns några enkla liv och att alla kämpar för ett finna ett gott liv.

Under vårt samtal råder det ingen tvekan om att Bruce Springsteen är en stor del i Robert Erikssons liv, på mer än ett sätt. På frågan vad Springsteen betyder funderar han en stund.

– Hans musik är som ett femte evangelium för mig, i synnerhet texterna.

Tro, musik och livsberättelser

Arbetet med den nya boken var riktigt roligt tycker Robert. Han är särskilt nöjd med samarbetet med redaktören som pekade ut guldkornen i hans material.

– Jag gillar att skriva om kopplingen mellan tro, musik och livsberättelser. Och när boken var klar var det en härlig känsla.

Responsen som Robert har hunnit få har varit positiv.

– Den har varit väldigt fin. Jag hoppas den är en hjälp till reflektion för läsaren.

Hans förhoppning är att den som läser boken inte nödvändigtvis ska tänka på Bruce Springsteen utan sitt eget liv. Vad man själv bär på inombords och hur man kan möta det bra och dåliga i livet.

I boken skriver Robert mycket om sina egna erfarenheter och tankar. Det väver han ihop med Springsteens liv.

– Jag skriver utifrån mina ärr, inte mina sår. Det handlar mycket om tro och tvivel. Stora livsteman. Om livet. Jag vill att vi ska leva livet mer i kärlek och mindre i rädsla.

Någon ny bok finns inte i tankarna just nu för Robert. Däremot ska han vara tjänstledig hela augusti för att sköta partiledarutfrågningen på Vårgårda Möte tillsammans med kollegan Britta Hermansson. Han var där för fyra år sedan också.

– Ja, då sjöng jag bland annat en Springsteen-låt för Stefan Löfvén, säger Robert.