Mer sex i skolan

Debatt

Vill du att ditt barn eller andra ungdomar ska få en dåligt vinklad bild av sex? Ingen vill väl drabbas av könssjukdomar eller till och med bli gravid av ett rent missförstånd? Nej, jag tror inte det.

Unga föräldrar blir allt vanligare och detta beror i många fall av ovetande, därför bör sexualundervisningen i skolan förbättras och moderniseras. Vet du som läser detta hur relationer, sex och samspel ser ut på nätet. Nej, antagligen inte eftersom du förmodligen gick i skolan då det inte var en social faktor att ha en dator eller mobiltelefon.
Därför är det viktigt att man inför sexualundervisningen i en tidigare ålder än en lektion en gång i årskurs fem som är på tjugo minuter. Jag som är tjej fick endast veta “att det inte är onormalt med mens” och hur de olika mensskydden som då bara var tampong och binda fungerade. Jag fick också veta hur man skyddar sig med kondom och att man inte skulle ha sex förrän man hade fyllt femton.

Just nu ingår biologi, samhällskunskap, historia, religion och svenska i sexualundervisningen.
I ämnet biologi lär man sig väldigt mycket om kroppen och hur den fungerar i olika situationer och varför den gör det. Samt religion för att lära sig hur olika religioner ser på sexuella läggningar, samlag innan giftemål och så vidare. Fast det borde ingå psykologi-liknande ämne. Det finns personer som är specialiserade på ämnet som är från RFSU, ungdomsmottagningen, vårdcentralen, barnmorskecentralen. De kan erbjuda tider på de olika mottagningsklinikerna.

Influencers arbetar med sociala medier, blogga och/ eller ha en Youtubekanal. Många är väldigt öppna med sitt eget sexliv och stora frågor som de själva hade när de var i den åldern. De pratar också om frågor som ungdomar ställer till dem. Det är så många ungdomar påverkas idag och de lär sig mer av internet och influencers än av skolan i värsta fall och detta tycker jag är fel då jag tycker att skolan ska stå för barn och ungdomars lärande som de ska ha med sig i hela livet.

Hälsningar en bestämd elev i åttan