Krönikan: ”Du är en helt vanlig person”

KRÖNIKAN

Kom du igång efter årsskiftet? Höll det i sig under januari och blev riktigt svårt under februari? Kom livet helt plötsligt mellan dig och träningen? Och sen var det svårt att starta om? Kanske kom det en förkylning också? Du är långt ifrån ensam. Faktum är att du är en helt vanlig person. De som följde råden från en av mina tidigare krönikor om att arbeta på beteendemönstret snarare än att banta och hitta effektivaste intervallträningen sju dagar i veckan, är inte en fullt så vanlig person. Sannolikt är det också dessa människor som lyckas bättre än andra.

Vad är då lösningen om du gjort en vurpa och hamnat snett i din satsning på kroppen? Skall du bara ge upp? Klättra tillbaka upp i soffan och pressa ner ostbågarna? Nej. Det skall du alltså inte göra. Det var ingen som sa att det skulle vara enkelt. Jag sa att det skulle vara värt det. Det är nu det blir riktigt intressant nämligen. Det är nu du kan utmana huvudet och faktiskt klara av den uppgift du har företagit dig. Det är nu du hoppar upp på hästen igen. Det är inte för sent. Det börjar bli lite bråttom om du hade tänkt dig vara klar till sommaren, men det är inte för sent.

Nu är rutinerna helt avgörande för dig. Det är rutinerna som kommer ta hem denna segern. Inte den effektivaste dieten, inte den mest förbrännande träningen. Det är rutinerna. För att rutiner skall fungera som absolut bäst är det smart att ha dessa på fasta tider. En fast aktivitet på en fast dag. Då kan du också spåra eventuella oönskade beteenden, något som är nästan omöjligt om tiderna och dagarna har varit lite fram och tillbaka.

Så bestäm så detaljerat du kan:
1. Vilka dagar du skall träna på
2. Vilken tid på dagen du skall träna
3. Vad du skall träna
4. När den ökade vardagsmotionen skall in
5. Hur många veckor du fortsätta innan du utvärderar

Det kommer kännas skevt i början men efter ett tag kommer hjärnan släppa garden och rutinen blir en trygghet och en bra vana. Rutinerna är helt avgörande. Rutinerna är punkten som kommer ta hela grejen i hamn.
Lita på mig. Det funkar.

  • Björn Rhodin