Kortare skoldagar!

partille

Jag tror inte att jag talar för mig själv när jag säger att Sveriges ungdomar vill ha kortare skoldagar.
Jobbet som lärare är nog roligt, men att då ha elever som är trötta hela dagen, som inte lyssnar och inte orkar koncentrera sig på det man säger måste vara väldigt frustrerande.

Man går i skolan för att utbilda sig och för att kunna göra detta måste man ha energi och vara aktiv på lektionerna. Det är inte många av oss ungdomar som orkar sitta och lyssna på en genomgång klockan 16 på eftermiddagen när man har vaknat runt 7.

Med tanke på att kraven inom Sveriges skolor är höga behöver man därför mycket energi och det kan jag inte påstå att man har många har i skolan. För vem vill egentligen vara trött hela dagen?

Med detta kommer även att betygen påverkas väldigt negativt om eleven inte kan prestera. Man får inte samma möjlighet att visa vad man egentligen kan och detta leder i sin tur till större chans att få ett sämre betyg än vad man egentligen förtjänar eftersom man är för trött för att prestera. Om vi kortar ner skoldagarna kommer eleverna ha mer ork och på så sätt så kommer de arbeta effektivare och inte förlora på det.
Därför tycker jag att man ska korta ner dagarna. Kortar man ner dem kan man på så sätt ha ork i skolan och vara motiverad till att plugga.

Enligt 1177 vårdguiden så behöver de flesta tonåringar sova omkring nio timmar per dygn, men de flesta sover mindre. Förändringarna i kroppen, som exempelvis ändrad hormonbalans, gör att många tonåringar kan ha svårt att somna på kvällen och att vakna tidigt på morgonen.
Om man då har skola som börjar klockan åtta så man behöver gå upp tidigt och sedan har man oftast läxor så man behöver vara uppe sent på kvällen för att hinna med alla dessa, detta leder till att man automatiskt stör dygnsrytmen.

1177 vårdguiden säger även att tonåringar som av en eller annan orsak vänjer sig vid mycket sena vanor kan få störd dygnsrytm med försenad sömnfas. De sover då kanske mellan fem på morgonen och tolv på dagen, vilket gör att skolgång och inlärning påverkas.
Alltså, korta ner skoldagarna och ni får se bättre resultat.

Leif