Bild: Björn Dinau
Kulturum har drabbats av upprepade stölder i år.

Fortsatta problem med inbrott på Kulturum

Partille

Problemen med inbrott och omfattande skadegörelse på Kulturum fortsätter. Även andra kommunala verksamheter i centrum har drabbats och nu har kommunen satt in extra bevakning.

– Det känns frustrerande och ledsamt att kommunens verksamheter drabbas på detta sätt, säger Kristina Svensson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

I oktober skrev Partille Tidning om att Kulturum vid upprepade tillfällen under 2017 råkat ut för skadegörelse och inbrott. Kommunen såg då över säkerhetsarbetet kring lokalerna på Gamla Kronvägen och vidtog flera åtgärder, men trots det har man haft fortsatta problem.

– Det handlar om cirka 20 inbrott senaste året, på Kulturum och i gymnasiets lokaler på andra sidan Säve­ån. Och vid varje inbrott även skadegörelse i form av insparkade dörrar och vid vissa tillfällen även krossade fönster, säger Kristina Svensson.

Kostsamt för kommunen

I förra veckan drabbades även Forellen av inbrott.

– Det blir kostsamt för kommunen, det finns så många saker vi hellre hade lagt tid och pengar på än detta, säger Kristina Svensson.

Det handlar om närmare 300 000 kronor enbart för kultur- och fristidsförvaltningen. Cirka 100 000 kronor för skadegörelse och stulna datorer och 200 000 kronor i kostnader för att ytterligare förstärka säkerheten på olika sätt.

– Sedan kostar ju arbetstiden vi lägger ned för att komma tillrätta med inbrottsvågen också mycket, säger Kristina Svensson.

Kommunpolis Robert Björklund berättar att polisen har en god bild av vilka personer som ligger bakom inbrotten. Och att man arbetar med att binda dessa till brotten.

Blir förbannad

– Vi fortsätter att göra vad vi kan för att komma tillrätta med de här problemen. Genom bland annat en ökad närvaro kring de platser som är utsatta och kontroll av de personer vi misstänker är inblandade. Annars handlar det om utredning, utredning, utredning – att bearbeta de tips vi får in.

Att inbrotten fortsätter trots att man inte längre förvarar stöldbegärligt gods i lokalarna skapar stor frustration.

– Jag blir förbannad över att man ger sig på de här allmänna utrymmena trots att det inte finns något att ta. Det handlar bara om att förstöra. Det skapar otroligt mycket oreda och tråkig stämning för de som jobbar där, säger Robert Björklund.

Efter de senaste händelserna har man satt in extra bevakning.

– Tillsammans med polisen hoppas vi på att snart komma tillrätta med problemen, säger Kristina Svensson.