Bild: Ulf Sjöblom, SBF
GULDMAKARE. X-caliburs guldlag på SM i tremanna: Mimmi Persson, Rebecka Larsen och Nina Flack.

Dramatiskt guld för X-calibur

Bowling

Bowlingdamerna i X-calibur vann en rafflande final mot favoriterna i BK Femtionian med en ynka poäng när tremanna avgjordes på SM-veckan i Skellefteå.

I X-caliburs guldlag spelade Rebecka Larsen, Mimmi Persson och Nina Flack. Fast innan de kunde titulera sig svenska mästare var de tvungna att möta Team Vasa i semifinal.

– Det blev en ganska enkel match där vi började bra och ledde med 70-80 poäng efter första serien. Till slut vann vi med över hundra, säger Nina Flack.

Det blev desto tuffare i finalen mot favoriterna i BK Femtionian.

– De hade tre landslagstjejer i sitt lag, så det var tuffast tänkbara motstånd, säger Flack.

Favoriterna i BK Femtionian inledde den första serien bäst och tog ledningen med 20-30 poäng. Fast i den sista rutan missade deras ankare.

– Jag satte en strike och vi kom ikapp, säger Nina Flack.

Den första serien slutade därmed oavgjort, 214-214. För den rutinerade Nina Flack är SM för tremannalag speciellt då det spelas i spelformen Bakers där spelarna spelar var tredje ruta under de två serierna som en match pågår.

– Det blir ännu mer som ett lag. Vår inställning var att minst spärra alla rutor och det tycker jag vi klarade ganska bra, säger hon.

I den sista serien tog X-calibur kommandot efter fyra, fem strikes i rad. Ledningen var runt 20 poäng då Nina Flack skulle spela sista rutan.

– Jag behövde bara spärra, men lämnade ett hål. Deras sista spelare behövde göra strike, men fick en kägla kvar och vi vann med minsta möjliga marginal, säger Flack.

För Nina Flack var det hennes tredje SM-guld i tremanna. Förra året blev det silver, men nu var det guld igen.

– Det känns extra kul att få göra det i tv också. Det är bra för bowlingen, säger hon.