Dålig skolmat ger dåliga resultat

Debatt

Jag som elev i grundskolan är väldigt trött på att vår skolmat är så dåligt. Jag tycker att man ska lägga ner mer pengar på maten i skolan då det är väldigt viktigt att maten vi äter är god och näringsrik då vi ska orka med och klara av våra långa skoldagar.

Det händer alltid att man någon gång i veckan inte gillar maten som serveras av olika anledningar men nu på senaste tiden har det verkligen blivit illa. I vissa fall går man inte ens ner till matsalen eftersom man vet att man inte kommer äta maten då man fått maten förut och har erfarenhet om att den är dålig. Detta tycker jag är hemskt då vi betalar skatt till skolan och en ganska stor del av de pengarna ska faktiskt gå till skolmaten vilket det inte tycks göra då maten är oätlig.

Effekterna av detta blir ofta att man istället för att äta den näringsrika maten går och köper godis, kakor eller något annat som innehåller tomma kalorier. Tomma kalorier innehåller lite näringsämnen men mycket energi vilket gör att man blir pigg för en kort stund och sedan blir man väldigt trött igen. Ofta köps dessa varor innan lektionerna vilket gör att personerna har mycket energi i början av lektionen men efter 10-15 minuter så blir de trötta och ofokuserade. Detta leder till att det blir stökigare i klassrummet och att ljudvolymen höjs vilket gör att fokusen i klassrummet försvinner. I min klass märks detta väldigt tydligt då vi har en mataffär väldigt nära skolan och nästan alla i klassen går ner dit och köper onyttiga saker på lunchen.

Att det blir stökigt och högljutt i klassrummet påverkar inte bara vissa elever utan alla i klassen då väldigt många, inklusive mig själv har svårt att koncentrera sig när det är högljutt i klassrummet. Detta leder till att man presterar sämre och om det håller på länge kan det göra att ens betyg blir sämre. Visst, man kan plugga hemma men ofta så fortsätter man vara trött efter skolan vilket gör att man kanske inte orkar göra sina läxor. Detta påverkar också ens prestationer i skolan då man kommer efter. Detta är på grund utav att skolmaten är så dålig vilket är hemskt då maten inte ska vara anledningen till att man inte lyckas i skolan.

Jag läste en artikel om kocken Vibeke Frisk som blev utsedd till Sveriges bästa skolkock för några år sedan och gillade verkligen hennes upplägg när det gällde maten i skolan. Hon blandar inte ihop grönsaker, kött/fisk och sås utan lät eleverna själva välja vad de vill ha i soppan eller grytan. Det är väldigt få i de äldre åldrarna som äter när det till exempel är soppa eller gryta då de ofta inte smakar så mycket och inte är jättegoda. Om man då själv skulle bestämma vad man vill ha i skulle nog fler personer äta. Det skulle också minska kostnaden av mat då eleverna själva bestämmer vad de vill äta vilket i längden gör det billigare då de inte slänger lika mycket mat.

Så jag tycker vi ska satsa mer på att skolmaten ska blir bättre i skolorna så vi elever orkar och klarar av våra långa skoldagar. För utan skolmaten får vi ingen energi och vi behöver energi för att kunna koncentrera oss.
Ni vill väl inte heller att era barn ska gå hungriga i skolan? Så därför måste en förändring inom skolmaten ske och det snabbt.

Hungrig elev i åttan