• Bild: BJÖRN DINAU
  SLINGA. De tävlande kommer att springa en slinga på drygt 900 meter från Kyrkbron bort till träbron nedanför kommunhuset och tillbaka.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  ANSVARIG. Jessica Aideborn Hartikainen bjuder in till Partilles allra första ultralopp, starten går den 14 april.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  ANSVARIG. Jessica Aideborn Hartikainen bjuder in till Partilles allra första ultralopp, starten går den 14 april.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  SLINGA. De tävlande kommer att springa en slinga på drygt 900 meter från Kyrkbron bort till träbron nedanför kommunhuset och tillbaka.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  GLAD. Jessica Aideborn Hartikainen ser fram emot tävlingen i ultralöpning.

Äntligen ultralöpning i Partille

Partille

Tack vare Jessica Aideborn Hartikainen kommer det för första gången att anordnas ett lopp i ultralöpning i Partille. Den 14 april kommer vinnaren att koras.
– Det är enkelt, den som springer längst vinner, säger hon.

Sedan 2013 har Jessica Aideborn Hartikainen sprungit drygt 1 600 mil, det är ungefär åtta mil, varje vecka, hela året. Före 2013 hade hon som mest sprungit en mil vid ett och samma tillfälle, men i samband med en graviditet förändrades det radikalt.

– Jag fick en förlossningsdepression och för att komma hemifrån så började jag att springa. På den vägen är det, säger Jessica.

Löpningen fick henne att må mycket bättre och nu är löpningen en självklar del av hennes liv. Hon springer sju kilometer på lunchen, i stort sett varje dag. Och minst en gång i veckan kör hon ett långpass på minst två mil.

– Jag blir som gladast när jag får springa. Det får mig att må bra. Jag kommer dessutom på en massa bra idéer, säger Jessica.

En av idéerna hon kommit på är att arrangera ett ultralopp i Partille. Nu blir det verklighet för den 14 april ska hon vara tävlingsledare i ett lopp där man kan välja att tävla en, tre eller sex timmar. Start och mål är vid pendelstationen.

Springer så långt som möjligt

Och det går helt enkelt ut på att springa så långt som möjligt under en given tid.

– Vi sätter fast ett litet chip på skon som registrerar antal varv man springer. Slingan är 930 meter.

Banan går i centrala Partille och man kommer att springa över Kyrkbron längs Säveån bort till den nybyggda träbron och tillbaka
längs Säveån bort till Kyrkbron igen.

– Det är en bra bana för det går inte att ta några genvägar, säger Jessica och skrattar.

Hon berättar att det inte ens finns något sextimmarslopp att springa i Göteborg, det närmsta har varit i Borås. Men nu blir det ett lopp på hemmaplan för Jessica.

– För tillfället har vi ett sextiotal anmälda. Sista anmälningsdag är den 11 april, men man kan efteranmäla sig till en extra kostnad också om man vill.

Man kan anmäla sig på Ultrasweden.se som är hemsidan för den klubb som Jessica är medlem i. Klubben heter Team Ultra Sweden.

Man kommer att kunna följa tävlingen live på jogg.se också, tack vare chipet som håller reda på hur många varv varje deltagare har sprungit.

– När tiden har gått ut så skjuts ett skott och alla löpare stannar där dom är. Då kommer tävlingsledaren ut och mäter exakt antal meter man kommit det aktuella varvet.

För den som skulle vilja testa att vara med och springa ett ultralopp har Jessica några tips. Det första är att börja gå och lufsa, strunta i hur fort det går. Man ska vänta med tempoträningen, det är viktigare att vara ute länge.

– Sedan när man känner att man behärskar en viss distans kan man börja öka tempot.

Totalt 600 mil

För egen del så springer Jessica väldigt mycket. Det finns flera förklaringar till varför hon håller på med löpningen. Dels blir hon glad och mår bra av att springa.

– Man får träffa härliga människor också. Det är bra stämning. Vi tävlar med varandra, inte mot.
Man hjälper varandra, säger hon.

Varje år tävlar hon i ett tiotal tävlingar. Under 2017 sprang hon totalt 600 mil. Målet med 2018 är att toppa kommunlistan på antal mil för Partille kommun på jogg.se.

– Ett annat är att jag vill kvalificera mig för 24-timmarsloppet Spartathlon i Grekland. Det är 246 kilometer långt.