Tomas von Brömssen är årets gästutställare

Jonsered

I dag presenterar Jonsereds trädgårdar årets gästutställare. Något överraskande är det Tomas von Brömssen som i år tar sig an utställningsträdgården.
– Jag har aldrig gjort något liknande men det ska bli riktigt roligt.

Han är kanske mest förknippad med SVT-klassikern Albert och Herbert från slutet av 1970-talet. Men det finns många roller att välja bland under en snart 50-årig karriär som skådespelare. Få skulle väl dock förknippa honom med trädgårdsarbete men när han fick frågan nappade han direkt.

– När jag ringde upp Tomas och föreslog att han skulle göra en trädgård hos oss sa han ja direkt. Det kommer bli en väldigt spännande kreation som kanske rent av anspelar på sommarteatern som flyttar in på tomten bredvid, säger Jonsereds trädgårdars trädgårdsmästare Peter Svenson.

Passion för rosor

Vad Tomas von Brömssen har planerat för årets utställning är fortfarande hemligt.

– Idéarbetet är igång och vi planerar för fullt. Utan att säga för mycket kommer rosen ha en central roll och jag vill gärna få med några klassiker, säger han.

Tomas har en stor passion för just rosor.

– Rosor har alltid varit ett intresse och speciellt de gamla sorterna som är vilda, vräkiga och väldoftande. Det är svårt att välja ut några favoriter men Madame Isaac Pereire och Louise Odier ligger nära till hands. Rosor ska vara brötiga och verkligen välla ut.

Whites trädgård blir kvar

Sedan 2014 har Jonsereds trädgårdar haft årliga gästutställare som förgyllt en av de fem delarna i den 1800-talsinspirerade herrgårdsträdgården. Förra året var det den engelska trädgårdsdesignern och Yellow book-författaren Susie White som skapade en traditionell engelsk trädgård. Nytt för i år är att den utställningen blir kvar.

– Redan i början på 2017 var det uppenbart att vi inte kunde med att ta ner Susie Whites utställningsträdgård som bara kommer bli grannare med tiden. Därför har vi inför 2018 bestämt att behålla de bitar av trädgården som fortfarande växer och skapa en separat yta som Tomas nu får skapa i, säger Peter Svenson.

Tomas utställningsträdgård kommer att ligga i den bortre änden, som leder ner mot herrgårdsscenen som under sommarmånaderna blir skådeplats för en ny storsatsning med Claes Malmberg i spetsen. Showen som är döpt till The Good Old Days premiärspelar den 29 juni.