Arkivbild: Jonna Andersson Jesper Svensson har uppvisning på den amerikanska proffstouren i bowling just nu.

Svenssons show i USA – en serie från ny majortitel

Bowling

Jesper Svensson har fullständigt kört över resten av världseliten i PBA:s majortävling Tournament of Champions så här långt. Nu är 22-åringen seedad etta inför stegfinalen och är alltså bara en serie ifrån karriärens andra majorseger.

För ganska exakt två år sedan blev Team Pergamons Jesper Svensson den yngsta att vinna en major-tävling på PBA-touren i bowling genom alla tider när han vann Tournament of Champions. Nu är 22-åringen oerhört nära att vinna ToC igen.

Efter tre dagars kvalspel kvalade Svensson sig vidare bland de 24 bästa med ganska god marginal för att ta sig vidare till Round Robin, vilket innebär att man spelar en serie mot samtliga motståndare och förutom sin slagning får man 30 bonuspoäng för varje serie man vinner. Därifrån skulle fem spelare gå vidare till den direktsända stegfinalen där allt ska avgöras. Det var framför allt i Round Robin som Jesper Svensson fullständigt pulvriserade allt motstånd.

– I matchspelet lyckades jag verkligen hitta någonting och kände en trygghet. Därifrån är det ganska enkelt. När man är trygg i det man gör och har hittat sin linje så handlar det bara om att hålla sig fokuserad, säger Jesper Svensson till Xtra Frame.

Pergamonspelaren vann 16 av sina matcher, förlorade sex och spelade oavgjort i två och snittade totalt 229.74 poäng per serie, vilket gjorde att han med 147 poängs marginal placerade sig som etta inför stegfinalen. Svenssons marginal för att klara sig vidare bland de fem bästa som får göra upp om titeln blev förkrossande 345 poäng.

Nu väntar en stegfinal där Svensson redan är klar för titelmatchen och är alltså bara en serie ifrån att vinna karriärens andra majortitel på PBA-touren. Finalen spelas på söndag.

– Nu ska jag bara njuta av den här prestationen ett litet tag och så fort jag ställer mig på banan på söndag så ska jag göra allt jag kan för att vinna en till major, säger Jesper Svensson till Xtra Frame.

Tournament of Champions är en av fem major-tävlingar på PBA-touren och i denna får endast spelare som tidigare vunnit minst en titel på PBA-touren ställa upp.

Team Pergamons Osku Palermaa spelade även han tävlingen, men kvalificerade sig inte bland de 24 bästa. Däremot tog sig Palermaas och Svenssons klubbkamrat, australiensaren Jason Belmonte,  vidare till stegfinalen där han är seedad som nummer tre.