ARON MIKAEL SIK
Vill nå ut. Östen Sundell vill utöka Ria-verksamheten, framför allt den på Kåsjögården.

Social verksamhet firar tio år

Partille

Stödverksamheten Ria (Hela människan) för socialt utsatta har 10-årsjubileum och firar med att bjuda in den nya generalsekreteraren för organisationen.
– Vi vill utveckla verksamheten och bidra till förändring, säger Östen Sundell, verksamhetschef för föreningen.

Ria-verksamheten Hela människan vilar på en kristen grundsyn och målgruppen är individer som lever i samhällets marginaler. Besökarna befinner sig i ett social utanförskap och har ofta missbruksproblem eller lider av psykisk ohälsa. Hemmet erbjuder stöd och rehabilitering och en möjlighet att delta i aktiviteter. Frukost erbjuds till ett lågt pris och på torsdagar är det sopplunch. Varje dag hålls det andakt som leds av Östen Sundell, som har pastorsbakgrund.

– Jag vill bjuda på någon tanke för dagen. Ofta något som är enkelt att ta till sig, berättar han.

Ett par gånger i månaden är det bowling i Partille arena och på sommarhalv- året ordnar de fisketurer. Numera bedriver de också verksamhet på Kåsjögården med motionsträning tre dagar i veckan.

Östen Sundell har arbetat med Ria-hemmet i två år och sitter även med i styrelsen. Föreningen har olika samarbetspartners i kommunen och inför 10-årsjubileumet har flera ställt upp som sponsorer. Verksamheten har funnit längre än tio år men under en period gick det inte ihop ekonomiskt.

–Vi bestämde att vi skulle bjuda in till ett öppet samtal om vad vi gör. Nu kommer kommunen och våra samarbetspartners inom Rias vänner som stöttar och hjälper oss med kontakter ute i samhället. Som tur var så kan alla, alla kommer så det var bra tajming, säger Östen Sundell.

Inför samtalet ska även den nya generalsekreteraren Mia Nilsson hålla ett anförande tänkt att inspirera till panelsamtalet som Olle Andersson från Östhjälpen ska leda.

– Senare på kvällen ska vi ha fest på Kåsjögården och det är roligt för flera av våra partners går in och sponsrar och två kockar från Johan i Hallen kommer dit och lagar mat så det blir nog kanon, berättar Östen Sundell.

Kommunen stöttar Ria-verksamheten med 185 000 kronor per år och Östen Sundell tycker det är viktigt att folk vet vad pengarna går till. Han menar att styrelsen vill fortsätta att utveckla verksamheten, framför allt Kåsjögården med hantverk, promenader, fikastunder och samtal.

 Det är människor som inte mår så bra, som är långtidssjukskrivna och kanske blivit rekommenderade av vårdcentralen att komma till oss. Vi har planer på att öppna ett växthus och fortsätta med något vi kallar för grön miljö, som har en positiv inverkan på besökarna, berättar Östen Sundell.