Sävedalspolis i fokus

Kultur

Deckarförfattaren Anders Winckler skriver romaner om den tråkige, men stilige kriminalkommissarien Andreas Johansson från Sävedalen.

Författaren Anders Winckler skriver om en kriminalkommissarie från Sävedalen.

– Jag tänker mig att han bor i villaområdena mot Göteborg och hans fru jobbar på Östra sjukhuset, säger Anders Winckler, som författardebuterade i höstas.

Första scenen i debutboken Gamla tiders skuld utspelar sig i Jonsered.

– Min huvudperson är där och söndagspromenerar eftersom jag tycker att det är så vackert i Bokedalen, förklarar Anders Winckler, som till yrket är it-konsult och bosatt i Mölndal.

– Jag ville ge mig på något jag verkligen inte kunde. Att skriva böcker. Det har varit en brant lärokurva.

De senaste tre åren har han varit deltidsledig för att kunna skriva klart Gamla tiders skuld, som han påbörjade 2010. Den gavs ut på bokförlaget SOL i höstas.

– Sju års vånda, koncentrerat till 700 gram bok…

Anders Winckler började vägen mot författarskapet med att gå en skrivarkurs på Folkuniversitetet. Där upptäckte han att hans skrivarkamp inte handlade om att få ner ord på papper.

”Är flödesskrivare”

– Jag är en flödesskrivare som får stoppa mig själv efter 30 sidor. Mitt stora jobb har varit att rensa i texten. En del andra hade problem att få ut orden, men när de väl kom ut var de perfekta.

I arbetet med kriminalromanen hade Anders Winckler stor nytta av sin bakgrund inom rollspel. Vanan av komplicerade intriger och alternativa verkligheter hjälpte honom hålla reda på alla röda trådar och karaktärer.

– Jag har alltid hållit på med rollspel och skriver rollspelsäventyr, så jag ville använda det jag kunde, förklarar han.

Fyra böcker i serie

Debutboken är den första i en serie om fyra böcker, som handlar om den långe och stilige, men tråkige kriminalkommissarie Andreas Johansson från Sävedalen.

– Han har nyss blivit pappa och börjat uppleva en känslovärld som är ny för honom. Han börjar reagera mindre formellt, berättar Anders Winckler, som nu skriver på uppföljaren.

Han sätter sig gärna på caféer för att kunna vika två koncentrerade timmar helt åt skrivandet.

– Målet är att vara författare på halvtid och att fortsätta som it-konsult på halvtid, berättar Anders Winckler, som har fyra barn.

Han är även verksam som fotbollstränare för barn.

– Alla människor som har en dator kan sätta sig ner och skriva… Vi har föreställningar om talang, men om man skrapar lite på begreppet talang så är frågan: Hur många timmar har du sparkat boll? Eller hur många timmar har du försökt skriva?

Den andra boken i serien släpps den 12 oktober. I den kommer Sävedalen att ha en mer framträdande roll, då huvudpersonen i första boken ofta är på resande fot.

  • Petronella Simonsbacka