Sänkt straff för knivdådet under Gothia cup

Partille

Mannen som dömdes för knivdådet under Gothia cup i fjol får sitt straff sänkt. Mannen dömdes för dråpförsök men hovrätten gör en annan bedömning och ändrar brottsrubriceringen och sänker straffet.

Det var under den pågående fotbollsturneringen Gothia cup då ett tyskt fotbollslag råkade i handgemäng med mannen. Enligt uppgifter från vittnen och tingsrättens dom gjorde mannen ett ovälkommet närmande mot lagets kvinnliga handledare. Mannen blev nerbrottad på marken och fasthållen av några killar i laget och deras tränare.

Minns inte så mycket

Därefter släpptes han och drog då en kniv och angrep den manlige tränaren som försökte freda sig och i gengäld blev stucken i benet ett flertal gånger. Mannen hade sen jagat flera ungdomar från laget upp mot Vallhamraskolan och i samband med det även skadat en flicka lindrigt med något föremål. Den tyske tränaren fördes till sjukhus med sårskador i benet.

Mannen säger sig ha varit kraftigt påverkar av alkohol vid tillfället och minns inte mycket av händelsen. Han åtalades för dråpförsök och dömdes av tingsrätten i slutet av november 2017. Domen överklagades dock till hovrätten som nu gjort en annan bedömning.

Ny rubricering

Skiljelinjerna mellan de båda domstolarna handlar kortfattat om ett annourlunda synsätt på de avsikter mannen haft med knivattacken. Tingsrätten menar att det våld mannen utsatte den tyska tränare för var så pass allvarligt att det utgjorde livsfara. Hade tränaren inte fått den vård han fick i tid hade han sannolikt kunnat förblöda och avlida av skadorna.

Hovrätten anser att det inte är möjligt att säkerställa att mannen haft för avsikt att döda tränaren eller att han var ”likgiltig” inför den risken. Brottsrubriceringen ändras därför från dråpförsök till grov misshandel. Därmed sänks också straffet från tre och ett halvt år till två år och två månader.