• ARON MIKAEL SIK
    Taggad och hoppfull. Barbi Escobar känner sig redo för lördagens deltävling i Malmö. Veckan innan showtime ligger deltagarna i hårdträning med tv repetitioner per dag.
  • ARON MIKAEL SIK
  • UTE. Barbi Escobar kom på sjunde plats i lördagens tredje deltävling av melodifestivalen i Malmö. Bild: ARON MIKAEL SIK

”Sången har alltid varit en del av mig”

Partille

Vägen till framgång har varit lång och krokig och kantats av många utmaningar. Hon började sjunga som liten flicka i Furulund och på lördag äntrar Barbi Escobar scenen med bidraget ”Stark” i Sveriges största musiktävling.

– Jag sjöng Chiles nationalsång vid ett års ålder, säger Barbi och stryker en lock av det svarta håret bakom örat. Rörelsen sker helt naturligt och den senaste tiden har även andra saker i hennes liv gått på det sättet.

För sju, åtta år sedan var hon redo att lägga ner – musiken alltså. Musicerandet har alltid funnits i familjen på mammans sida och Barbi tog upp sången som liten flicka redan innan hon kom till Partille, fem år gammal. Familjen hade flyttat till Sverige några år tidigare och hamnade först i Värmland. Trots en krokig väg har hon inte gett upp drömmen om att bli sångerska och den senaste tiden har saker börjat röra på sig ordentligt.

– Jag fick en manager i Malmö och har åkt mellan Partille och Malmö i många år, berättar hon.

Det professionella musicerandet började för snart 17 år sedan. Barbi Escobar och hennes lillasyster hade bildat en R’n’B-grupp influerad av Destiny’s child, tillsammans med en annan tjej med rötterna i Chile. De uppträdde på Göteborgstalangen och av en händselse var representanter från det skånska skivbolaget JuJu-
records på spelningen. De gillade vad de såg och innan Barbi visste ordet av hade hon en manager i Malmö.

Siktade mot USA

Systern hoppade av men det fanns redan en plan på att lansera
Barbi som R’n’B-artist och de försökte jobba mot en amerikansk marknad. Hon arbetade med den danska producenten Daniel Obi Klein och gick in i studion och sjöng och spelade in låtar.

– Det gick väldigt mycket upp och ner, massa olika producenter och managers som visade intresse men det rann ut i sanden på grund av olika anledningar, berättar hon.

Hon insåg att hon behövde flytta
på sig för att komma vidare i karriären eftersom hon redan jobbade så mycket i Malmö så föll valet på det. Musikförlaget och studiokomplexet Roasting House blev som ett andra hem för Barbi och där kom hon i kontakt med sin nuvarande låtskrivarpartner Andreas ”Stone” Johansson.

– Jag fick min musikaliska fostran där, kan man säga. Jag blev ihopkopplad med andra musiker och vi åkte på låtskrivarläger och utvecklade våra färdigheter,
berättar hon.

Andreas ”Stone” Johansson gillade hennes röst och hennes uttryck och rätt som det var hade
de skrivit en låt tillsammans.
Sedan dess har de jobbat på en EP som senare har vuxit till en skiva och i dags dato finns det ett tiotal låtar klara.

Barbi harvade på med musiken
men karriären kom av sig något. Skivbolagen nappade inte på låtarna och hon insåg att hon förmodligen måste ha en plan b och låta musiken bli mer av en hobby. Hon ville plugga och läste media-
och kommunikationsvetenskap på nuvarande Malmö universitet. Samtidigt släppte hon inte musiken
helt och för ett tid sedan växte det fram som en låt som idag är ”Stark”, Barbis bidrag i Melodifestivalen.

”Föll sig naturligt”

– Andreas och jag var i studion och hade en bra vibe med en annan kille som heter Costa Leon. Det föll sig väldigt naturligt, det är väl så de bästa låtarna kommer till, tror jag, för plötsligt hade vi en väldigt bra låt.

De insåg att låten eventuellt skulle kunna fungera bra i ett kommersiellt tv-sammanhang och de skickade in låten till Melodifestivalen och efter en tids väntan fick de svaret de hoppats på, ”Stark” var utvald bland tusentals inskickade bidrag.

Vad kan man säga om låten?

– Soundet är någon slags blandning av R’nB och pop med svensk melankoli. Det är jättesvårt att skriva en djup låt som har ett budskap med en så pass enkel text, men jag tycker vi har lyckats. Jag är jättestolt över den här låten, den är väldigt mycket jag, säger Barbi.

Hon har arbetat mycket med texten som delvis bygger på hennes egna erfarenheter från tiden när hennes pappa gick bort i cancer. Budskapet är allmänmänskligt och handlar om att orka ta sig igenom svårigheter i livet.

Hur känner du inför fram-
trädandet på lördag?

– Just nu tänker jag inte på något annat, jag har förberett mig mentalt sen jag fick reda på att jag kommit med. Än så länge har vi bara repat två gånger med dansare i Stockholm.

Under tiden har hon övat sitt nummer hemma men de sista
dagarna innan sändningen på lördag så går deltagarna in i hård-
träning och repeterar med dansare,
scenkläder, kameravinklar, två gånger per dag.

Vad tror du om dina chanser?

– Det är ett universellt budskap om sorg och saknad och samtidigt är det en upplyftande och hopp-
ingivande låt, så jag tror de
kommer gilla den.

Barbi Escoar berättar att hon gillar att uppträda när det verkligen gäller, att bara en chans att göra det så bra som möjligt. Att ge allt och pusha sig själv.

– Om inte jag tror på mig vem ska då tro på mig? Jag känner mig ödmjuk inför den här chansen. Det är allt eller inget i den här branschen, men jag känner mig redo, säger hon och rättar till den där svarta locken igen. Lika naturligt som förut.