Livet är för kort för att må dåligt av jobbet

KRÖNIKAN

Knyter det sig i magen söndag kväll när du tänker på att gå till jobbet på måndag morgon? Vaknar du på morgonen och är lite sådär på att åka iväg? Så skall det inte vara. Eftersom arbetet är en så stor del av våra liv och vår vakna tid på dygnet är det kanske inte helt orimligt att vi behöver trivas på jobbet för att inte dräneras på energi? Tänk om du är energilös, trött och utmattad av att ditt arbete suger ut allt ur dig?

Du spenderar mer tid på jobbet under veckan än du gör med dina anhöriga och kompisar. Trivs du inte då är det väldigt svårt att må bra och kontrollera sina stressnivåer.
Välj ett jobb du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i hela ditt liv skrev Konfusius och detta skall denna krönika handla om.

Jag älskar mitt arbete. Det är ett liv, ett universum. I stora drag arbetar jag med smärtlindring, rehab, träning och stresskontroll.

Jag vill känna den där bubblande glada känslan i magen när jag ser i ögonen att människan framför mig mår bättre av någonting jag varit delaktig i. Jag behöver den. Jag älskar att höra berättelser om hur livet återvänt när någon fått ordning på smärtan som konsumerat liv, energi och kärlek. Det är orsaken till att jag älskar mitt jobb. Just det där bubblandet. Där är mitt driv. Det är orsaken till att jag längtar till min nästa arbetsdag och det är orsaken till att det är svårt att slita sig på eftermiddagarna. Det har drivit mig framåt så länge jag kan minnas. Det är något som bor i mig som alltid har bott där.

Och även om jag vet att vi hjälper 20–25 personer om dagen på jobbet mot sina mål med mindre smärta och ytterligare genom vår räckvidd i sociala medier så är mitt mål varje morgon när jag vaknar alltid detsamma. ”Kan jag bara hjälpa en enda människa att må lite bättre idag genom något jag kan göra eller säga så är allt arbete värt det.”

Jag önskar er alla möjligheten att någon gång under ditt liv få känna den glädjen för sitt levebröd som jag gör idag. Det har tagit tid och hårt arbete för att komma hit och de lärdomar som varit absolut tydligast är dessa:
1. Välj en tydlig inriktning och håll kursen. Vill du jobba med människor eller maskiner? Vad ger dig glädje och energi? Vad finns för möjligheter att ha intresset som inkomstbringande yrke? Det kommer ta tid att flytta båten men kursen måste hållas hela tiden annars går det aldrig. Ingen kommer kasta ditt drömjobb på dig, du kommer behöva hitta det på egen hand.
2. Balans i livet. Även om du blir glad och sprallig över att vara igång för att nå dina mål och energin är hög måste du tidigt hitta en balans i livet. Jobbet eller sökandet kan inte vara allt. Det måste finnas annat också. ”Varenda kropp utmed Mount Everest bergssluttningar var en gång en mycket välmotiverad person” var det någon som skrev. Det ligger något i det.
3. Ha roligt på vägen. Inget mål är värt en vardag utan glädje. Resan till målet måste vara lika rolig som målet vid vägens slut. Är det inte det så är du fel ute. Det är mycket sällan vägen är sur och dålig och resmålet är bra.

Jag tycker livet är för kort för att må dåligt av att gå till jobbet. Även om det kommer ta tid är det ett problem som med tålamod och engagemang går att lösa. Och det skriver jag av egen erfarenhet.

  • Björn Rhodin