Bild: Sävehof
Johan Jakobsson genomgår nu sin andra rehabilitering av en hjärnskakning på kort tid. Det är oklart när 31-åringen kommer kunna spela handboll igen.

Jakobssons karriär är i fara: ”Vill bli återställd”

Handboll

Åkte på sin andra tuffa hjärnskakning på kort tid – då går Sävehofstjärnan Johan Jakobsson igenom en tuff period av rehabilitering och det är oklart om och när 31-åringen kommer kunna spela handboll igen.

Det var den 20 januari under handbolls-EM i Zagreb som olyckan var framme för Sävehofs landslagsstjärna Johan Jakobsson. 31-åringen fick en smäll mot huvudet under en gruppspelsmatch och senare kunde man efter läkarundersökningar konstatera att han ådragit sig en hjärnskakning – igen.

– Det var inte en lika stor smäll som förra gången. Det var en sådan smäll som händer ett par gånger per säsong åtminstone. Hade den hänt någon som inte nyligen haft en hjärnskakning tror jag inte att det hade blivit någon, säger Johan Jakobsson.

Ja, för så sent som för ett år sedan åkte Jakobsson också på den första ordentliga hjärnskakningen som höll honom från spel i månader. Till en början tog den smällen också hårdare på honom.

– Då mådde jag ännu sämre de första dagarna, men sedan kan man väl säga att det kommit ikapp med den jag har nu. När man får flera så tar rehabiliteringen längre tid, säger Jakobsson.

När Partille Tidning får en pratstund med handbollsstjärnan har lite mer än tre veckor passerat sedan den senaste smällen. Symptomen har lugnat ned sig de sista dagarna, men Jakobsson är i allt annat än toppform.

– Jag får frågan hur jag mår ganska ofta nu och den är svår att svara på. Jämfört med för två veckor sedan så mår jag bättre, men jämfört med ett vanligt liv så är det inte alls bra.

Det är framför allt stor ljus- och ljudkänslighet som plågar Sävehofspelaren just nu. Det tillsammans med koncentrationssvårigheter under längre tid.

– Om jag åker bil och möter en bil med strålkastare på så får jag dra ned solskyddet. Vissa lampor är också jobbiga att vara kring en längre tid. Man får ta allt steg för steg. I början kunde jag koncentrera mig på något i fem minuter, sedan en halvtimme och sedan en timme, men sedan får jag gå och lägga mig. Jag kunde se en halvlek av matchen senast, säger Jakobsson och minns tillbaka på tiden under sin förra hjärnskakning när han bland annat missade VM.

– Då klarade jag inte att titta på matcherna utan fick lyssna på kommentatorerna och de som satt bredvid i soffan, säger Jakobsson.

Den fysiska ansträngningen består av promenader, men mer än så klarar han inte av i nuläget och saker som påfrestar hjärnan fungerar bara under en kortare tid.

Hur mår du mentalt just nu?

– Osäkerheten är inte lika stor som förra gången. Nu vet man vad som väntar och vad man kommer få gå i genom, men det är klart att det sociala livet blir inte så stort när man mest bara ligger och när man inte kan göra mer än ta en promenad blir man inte så pigg och glad. Samtidigt, så länge det blir bättre så kommer jag stå ut även om det såklart är ett tråkigt liv, säger Jakobsson.

Att Johan Jakobsson inte kommer spela mer handboll den här säsongen är fastslaget. Vad som däremot inte är fastslaget är när eller om han kommer kunna göra det på samma nivå igen. Det är däremot inte där 31-åringens fokus ligger just nu.

– Jag vill bli helt återställd. Jag vill känna mig 100 procent frisk och det är det som är mitt mål. Sedan får vi se hur vägen dit blir, hur lång tid det tar eller om det går. Det är svårt att säga just nu. Jag vill ta bort citatet ”jag kan inte göra det på grund av hjärnskakningen”. När jag tränat upp mig så att jag kommit dit så får vi se om det är aktuellt att spela handboll, säger Johan Jakobsson.