Privat
Ovanligt. Enligt kommunen är det sällsynt att brunnslock av den här typen spricker. Nu inventerar samfälligheten brunnslocken.

Efter olyckan – nu ska de ha koll på brunnarna

Partille

Händelsen med flickan som föll genom ett trasigt brunnslock förra veckan har väckt uppmärksamhet på riksnivå. Nu ändrar ansvariga på rutinerna.

En femårig flicka föll genom ett trasigt brunnslock när hennes mamma backade ut bilen i förra veckan. Flickans äldre syster reagerade snabbt och fick tag i flickans händer innan mamman lyckades dra upp henne ur brunnen. Det är Vintergäckens samfällighet som ansvarar för brunnslocken i bostadsområdet. Enligt styrelsemedlem Kaj Karlsson har brunnslocket antagligen rostat sönder på något sätt.

– Det är lite konstigt att ingen i området har märkt av att brunnslocket har varit i dåligt skick, för bilar kör där varje dag, säger han.

Personer engagerade i samfälligheten såg till att brunnslocket täcktes över med en metallskydd och satte upp en varnande vägkon. Ett nytt brunnslock är nu monterat. Kaj Karlsson menar också att man nu ska lägga fram ett förslag i samfällighetens verksamhet om att inspektera samtliga brunnslock två gånger per år.

– Vi gick runt och såg över skicket på samtliga brunnslock i området redan dagen efter. Brunnslocket som gick sönder är annorlunda, för det var inte lika kraftigt som de övriga är, inte undra på att det inte höll, säger Kaj Karlsson.

Sandra Björklund som är flickans mamma hävdar att hon inte fått höra något om vilka åtgärder som föreningen nu vidtar.

– Det var nyheter för mig, det enda jag fick höra är att det var tur att det gick bra, att min dotter klarade sig. Ingen har kommit förbi och berättat någonting om vare sig åtgärder eller att de inspekterat andra brunnslock, säger hon.

På kommunen är tongångarna tämligen sansade. Per Söderquist är teknisk chef för vatten och avlopp och han har inte hört talas om något liknande fall i Partille. Han medger dock att det är samma typ av brunnslock i hela kommunen, oavsett vem som sköter underhållet.

– Det finns ingen anledning att tro att det är något fel på brunnslocken generellt. Vi har över 3 000 brunnslock i kommunen och vi kan inte åka ut och inspektera alla en och en.

Vad har ni för rutiner gällande underhåll av brunnslock i kommunen?

– Det finns inga särskilda rutiner just för brunnslock utan det faller under ordinarie underhåll av brunnarna. Är det så att något är gammalt eller slitet så byter vi ut det. Annars är boende ofta snabba med att höra av sig om ett lock sitter snett eller liknande, och då fixar vi det så fort vi kan, säger Per Söderquist.