Arkivbild
ÖKAD ORO. Allt fler oroar sig för att bli utsatta för inbrott.

Var femte oroar sig för inbrott

Partille

Allt fler oroar sig för att bli utsatt för bostadsinbrott. Var femte är rädd för att få ovälkommet besök i sitt hem. Bland kvinnorna är andelen ännu större.

I slutet av månaden presenterar Brottsförebyggande rådet årets upplaga av den Nationella trygghetsundersökningen (NTU), men en del av materialet har redan släppts.

Antalet svarande som oroar sig för bostadsinbrott fortsätter att öka. Var femte person i undersökningen oroar sig för att bli utsatt. Bland kvinnor är det något fler som oroar sig, bland männen något färre.

Med tanke på siffrorna från 2017 är det inte konstigt att fler oroar sig för att få ovälkommet besök i sitt hem.

– Årets siffror visar att fjolårets ökning av antalet otrygga inte var någon tillfällighet. Oron för att utsättas för brott har ökat i samhället, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.

Partille kommun genomförde tillsammans med polisen en egen trygghetsundersökning under våren 2017. Den visade att det som flest oroar sig för i Partille kommun är att få inbrott i sitt hem, att ens bil/mc/moped/cykel ska stjälas eller förstöras i området där man bor samt att få inbrott i förråd, källare, vind eller garage. 17-18 procent oroar sig ofta eller ganska ofta för detta.

– Jag kan inte säga att vi gör något extra med anledning av undersökningen. Men vi arbetar kontinuerligt med den brottsförebyggande delen. Och jag vet att polisen är väldigt mån om att stötta grannsamverkan, säger Henrik Gustafsson, säkerhetssamordnare Partille kommun.