Tänk nytt och tänk om!

DebattVecka efter vecka har vi mötts av tomma utställningsskärmar på vårt Kulturum, vårt inomhustorg. Eller närmre bestämt finns här några nyuppsatta skyltar som vill lära oss att endast kreativa konstutövare göre sig besvär. Kulturchefen preciserar den nya ordningen med att det kan handla om ”en förskoleklass som klippt snöflingor i papper de vill visa upp”.

Så bra, när växthuseffekten bjuder oss oroande slask! Men fortsättningen är skrämmande: Hädanefter bannlyses allting som närmar sig en politisk agenda. I ett huj försvann därför informationen om att Partille Ecopark tilldelats Naturskyddsföreningens länsförbunds Brännmaneten-utmärkelse. Vågar vi ens hoppas på nya uppskattade utställningar à la: Våra träd, Säveån och Finngösaravinen. Kommer de breda framtidssamtalen hädanefter att portas i vårt kulturhus?

Ja, skam vet: När Kulturums skärmar alltså gapar tomma; när Kyrktorget är en mångårig byggarbetsplats; när Allums västra entré är privat mark; när Willys portal av brandskyddsskäl är en förbjuden mötesplats; när flygbladsutdelande inte tillåts på vårt resecentrum; när kommunens kommunikationschef antyder att de få offentliga utomhusanslagstavlor är på väg bort; när det kommande valårets första fullmäktigesammanträde ställs in då det, enligt ordföranden, inte är ”ekonomiskt försvarbart att bara ha ett sammanträde baserat på motioner och interpellationer”; när vår kommun gång efter gång röstar bort förslag om öppna nämndsammanträden; när vi minns inkallad polis på det fullmäktigemöte när vi för allra första gången skulle närma oss en medborgardialog…

Visst finns det, alltså, anledning att tänka om och tänka nytt: Hur vore det med ”Partilleförslaget”? Att likt vår västra granne jubla över medborgares förbättringsidéer. I Göteborg räcker det med bifall från 200 personer för att ett förslag ska bli politiskt behandlat. Detta motsvarar knappa sju Partillebor. Spännande, eller hur? För ingen kan väl förneka att samtalet är det högsta…

Lars Josefsson
Kulturdemokrat

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook