• Bild: LEIF LUNDVALL
  Maria i trappan på jobbet och kanske funderar hon på nästa krönika. "Ibland får jag panik när det bara är ett par dagar till deadline. Men jag löser det alltid. Maken Lars läser extremt många utländska tidningar i sitt jobb och kommer ofta med bra uppslag", säger Maria.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  Maria Näslund.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  MATCHDAGS. Maria och pappa Olle väntar på matchen Sävehof-H65 Höör. Bella Gulldén vill som synes också vara med på ett hörn.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  Julstämning. Maria trivs på jobbet. "Jag trivs i Sävedalen och gillar småstadskänslan här och det lokala väldigt mycket", säger hon.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  JOBBTRAPPA. Maria i trappan på jobbet och kanske funderar hon på nästa krönika.

Maria älskar journalistik och tidningar

Personligt​I hela sitt 45-åriga liv har Maria Näslund varit omgiven av tidningar, böcker och journalistik.
Morfar Hubert Lärn var redaktör på GP, pappa Olle Sundvall var sportjournalist och mamma ­Viveca Lärn är författare.

– När jag växte upp ville jag ha ett vanligt jobb och jag var jag säker på att jag inte skulle bli journalist som mina föräldrar. Jag såg ju att jobbet var stressigt och att de jobbade på konstiga tider, säger Maria Näslund.

Det blev andra studier i stället men Journalisthögskolan lockade och efter några år skickade Maria ändå in sin ansökan.

– Och så kom jag in och tänkte att då får jag väl börja och när jag väl satte igång kände jag att det var nog detta jag velat bli från första början. Det som är så roligt med jobbet är själva skrivandet och jag måste säga att jag älskar journalistik och tidningar.

När Maria var liten fanns det alltid tidningar och böcker i närheten.

– Det är våra barn vana vid också. Vi har faktiskt lite tidningsromantik i vårt hem. I ett rum har vi till exempel en tapet med tidningshögar som mönster.

Maria Näslund är från Partille, närmare bestämt från Paradiset.

– Det var ett bra ställe att växa upp på men när jag var nitton är så tyckte jag att jag var färdig med Partille och tänkte att här kommer jag nog aldrig mer att bo.

Så det blev först studier och jobb i Göteborg, sedan jobb i Stockholm och ett mellanår i London som korrespondent för Expressen och så tillbaka till huvudstaden igen.

– Där träffade jag min man Lars som också jobbade på Expressen och när han sedan fick jobb på GT så var jag plötsligt jättesugen på att flytta tillbaka till Partille. Vår äldsta dotter var liten då och det var också skönt att komma närmare föräldrarna. Så nu bor vi sedan många år i Sävedalen och stortrivs.

Numera hyr Maria en arbetsplats i ett livaktigt kontorshotell i Sävedalen.

– Jag har arbetat alldeles för många år hemifrån när barnen var små. I det läget var det ju bra men det blev för ensamt för mig som är en social person. Jag missar ju aldrig tio-fikat här om man säger så, säger Maria och skrattar.

Mer skribent än journalist

Maria har prövat på det mesta inom journalistiken, bland annat i många år som reporter inom olika områden. På senare år har det varit mycket jobb som litteraturkritiker, tv-krönikör och tv-recensent. Ett uppslag i Expressens tv-bilaga varje vecka är ett stående uppdrag och dessutom många krönikor för GP.

– Jag känner mig nuförtiden mer som skribent än som journalist. Nu vill jag bestämma mer själv vad jag skriver om och när jag gör det.

Tidningsbranschen är som bekant tuff för både ägare och anställda. Den förändras snabbt och en trend bland många är att nättidningarna tar över mer och mer.

– Generellt är jag ändå ganska positiv till det som händer inom branschen. Det gäller bara för tidningarna att hitta sätt att ta betalt för sina produkter. De flesta människor vill ju ha nyheter, inte minst det lokala, och inte enbart följa vad som händer via sociala medier. Själv är jag lite gammaldags och hoppas att papperstidningen lever vidare ett tag till.

Mycket tid i Partille arena

Maria har ett genuint sportintresse och favoritlaget framför andra är IK Sävehof. Sedan ett halvår tillbaka är hon också med i klubbens styrelse.

– Jag fick frågan före sommaren och tackade ja. Det är så många roliga och engagerade människor i föreningen och det är fantastiskt att få se det hela lite mer från insidan.

Intresset för sport kommer till stor del från pappa Olle som i många år var legendarisk sportjournalist på GT och som slukar det mesta inom området.

– Jag har alltid haft en relation till Sävehof trots att jag aldrig spelat handboll själv. Det blev basket i Göteborg i många år och varför jag spelade basket i stället för handboll är svårt att förklara så här i efterhand, säger Maria.

De tre barnen spelar alla handboll även om äldsta dottern lade av för någon månad sedan.

– Det är så roligt att få vara med sina barn när de idrottar. Det är inte bara en handbollsutbildning de får med sig utan det är så mycket mer.

Partille arena har blivit ett lyft både för kommunen och för Sävehof och det är en plats som Maria tillbringar mycket tid på.

– Arenan har nästan blivit som en fritidsgård för mig. Jag träffar folk där, jag är med mina barn och min pappa där, jag tränar där och går på styrelsemöten där.

Mamma Viveca Lärn har omedvetet påverkat sin dotter i valet av yrkesbana och alltid uppmuntrat och peppat.

– Mamma är fortfarande journalist i själen och hon kommer alltid med positiv feedback. Vi träffas ofta och promenerar, äter lunch och pratar om allt möjligt som det skrivs om i tidningen och om det som händer i samhället. Hon hänger verkligen med i debatten.

Viveca Lärn var journalist på Aftonbladet när Maria var liten och i takt med framgångarna tog bokförfattandet över. Totalt har det blivit ett 60-tal böcker varav femton vuxenromaner, däribland den älskade serien om Saltön.

– TV-serien om Saltön har ju fått en helt fantastisk framgång. Den är rolig och bra och har liksom en egen ton som tilltalar många. Dessutom är det väldigt duktiga skådespelare i den. Vi älskar serien och tittar allihop hemma när den visas.

”Vet aldrig med mamma”

Huruvida det blir någon mer bok från mamma Viveca har inte Maria en aning om.

– Någon mer om Saltön blir det nog inte och jag vet ärligt talat heller inte om hon skriver på någon annan bok nu. Man vet aldrig med mamma för hon har svårt att sluta jobba. Hon säger oftast inget och så kommer det bara något.

Maria har själv aldrig stått som författare till någon bok.

– Det är heller inget jag går och tänker på att göra men får jag en bra idé så kan jag absolut tänka mig att skriva en bok. Jag tycker ju om skrivandet, avslutar Maria Näslund.

 • Leif Lundvall
gillaptpafacebook