Kyrkan ska hålla sig borta från politiken

Debatt Svar till: ”Varför inte Partille?”, PT 21/12.

Flera pastorer i Partille med kyrkoherde Lars Hjort i spetsen skriver i en debattartikel, torsdagen innan jul om de så kallade ”ensamkommande”. Man vill se ett ”humanitärt agerande” kring de ensamkommande i kommunen. Man agerar helt klart politiskt när man ger sig in i denna frågan. Förra året lanserade Svenska Kyrkan ”Juluppropet” med politiska krav om en mer generös migrationspolitik. Detta gick på tvärs mot den allmänna opinionen i ett Sverige som dignade under tyngden av 163 000 asylsökande, året innan. För många medlemmar blev kravlistan droppen efter flera års växande irritation. Under de senaste tio åren har ungefär 57 000 medlemmar i snitt valt att lämna Svenska kyrkan varje år men 2016 steg siffran dramatiskt till 90 000 personer (SR Ekot 11/4). Svenska kyrkan har blivit mer politiserad, medan kyrkans enande roll och det religiösa budskapet har hamnat i skymundan. Ett exempel på det senare är att Margareta Winberg i november fick en plats i mäktiga kyrkostyrelsen fast den tidigare S-ministern beskrivit sig som icke-troende i intervjuer.

Vad är då bakgrunden till dessa omhuldade ensamkommande? Under 2015 kom 35 400 ensamkommande, av dessa var 66 procent afghaner. Dom kom alltså från ett land som inte befinner sig i krig. Varje ensamkommande kostade under lång tid cirka en miljon kronor per år. Det gör att årskostnaden landade på cirka 35 miljarder. Hisnande siffror i nivå av stora infrastrukturprojekt.

Många av de ensamkommande har ljugit om sin ålder. Rättsmedicinalverket hade per 30 november 2017 utfärdat 8 797 åldersintyg. I 83 procent av intygen bedömer man den ensamkommandes ålder till över 18 år. Då har man dessutom tagit till en stor säkerhetsmarginal.

Vuxna afghaner får generellt sett inte uppehållstillstånd i Sverige. Mångmiljardbelopp har alltså utbetalts till rena ålders­bedrägerier.

Att visa empati , vara solidarisk och vara kristet medmänsklig med världens lidande människor är positivt. Där kan Svenska Kyrkan göra en välbehövlig insats.

Frågorna kring de ensamkommande är framförallt en politisk fråga. Överlåt den till politikerna.

Björn Wolf (SD)
Ledamot Kyrkofullmäktige Partille

Timothy Tréville (SD)
Ledamot Kyrkofullmäktige Partille

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook