Ett land som inte glömt

Krönikor

 

Vi har som många andra svenskar valt att förlänga jullovet. Vi byter ut frostiga bilrutor och kyla mot sol, palmer och salta bad. Denna gång gick resan till Thailand, närmare bestämt Khao Lak som ligger på västkusten, c:a en och en halv timma från Phuket. En lång resa värd sin tid när vi möter ett vänligt folk som avgudar sin Buddha och kung samt bemöter oss västerlänningar med mycket glädje och respekt. Ett underbart klimat och otaliga färgstarka intryck.

Redan kort in på resan gör sig historien påmind. Det är ganska så exakt 13 år sedan tsunamin drog in över Khao Lak som drabbades väldigt svårt. Ingen här har glömt och alla bär på sin egen historia, sorg och saknad. Även om mycket är uppbyggt igen så vittnar naturen om bortspolade bungalow resorts och pooler som nu står tomma på turister. Med lite fantasi kan du föreställa dig hur familjer satt här och njöt, lite trötta efter gårdagens juldagsfirande 2004. Klockan närmar sig 10:20 på annandagen och man hade kanske precis njutit av den färska frukten till frukosten när havet hastigt förändras från ett paradis till en naturkatastrof som totalt skulle ta c:a 300 000 människors liv.

Idag står jag framför havet, förundras och funderar på hur detta vackra kunde bli så förrädiskt. Bakom mig står ett nybyggt torn. Det är ett tsunamitorn visar det sig, det är hit vi skall fly om det skulle inträffa igen. Idag finns det ett alarmsystem om det mot förmodan skulle ske en ny jordbävning i indiska oceanen.

Oavsett vilka människor vi stöter på här har alla sin historia att bära, många har ännu behov av att prata och vi lyssnar gärna. Taxi chauffören som förlorade sin fru och dotter medan han var på en längre körning eller vår guide som förlorade sina vänner och skadades själv när han åkte runt i flodvågens framfart. Eller sökandet efter hans kära och barn innan de långt senare kunde återförenas på sjukhuset. Han berättar också om hur havet tog hans hus och allt han ägde. Han berättar om den generösa kungen som såg till att man hade möjlighet att få ett nytt hem. Han fick dra en lott som anger i vilken ordning man skulle få ett hus och han läste 001. Det visade sig vara nr 100 när han vände lappen rätt, de bodde i tält drygt ett år innan de slutligen fick sitt nya hus med tak över huvudet igen. Turisterna är tillbaka och livet rullar på men i ett sårat land som inte glömt.

Malin Levin