Alice Mattsson Foto: Ebba Strömqvist

”Curvy”

Allmänt

”Tjejer bestämmer sig inte för att hata sina kroppar. Samhället gör det åt dom”. Jag såg inlägget på instagram en morgon när jag satt på bussen. Detta är ett inlägg som en person vid namn Jessica Hallback lade upp, och Jag såg att någon hade repostat denna bild. Jag tog genast en skärmdump och la upp den på min egen instagram, eftersom det var något av det bästa jag läst.

För drygt ett år sedan skrev jag en krönika som handlade om just kroppsidealet och hur jag hatade det. Jag blir så glad när jag under det senaste året har sett hur  en person som har jobbat med kroppsposivitet på sociala medier har kommit fram i rampljuset allt mer. Dessa människor visar att det är helt okej att inte vara pinnsmal som ofta inpräntas i våra huvuden, de visar att det är okej att ha en mage som inte är lika platt som en pannkaka. Flera stora företag har också börjat ta sitt ansvar i det hela och börjat ha mer kurviga modeller för att visa att även de tycker att det är okej att se ut på olika sätt. Problemet hos vissa företag är dock att de måste sätta stämpeln ”curvy” på de modeller som har över Large i storlek, istället för att bara låta bli att kommentera det överhuvudtaget. Det lanserar sådant som heter ”curvy collection” och hänvisar till en viss kollektion av kläder istället för att låta de kläderna vara en naturlig del av det vanliga sortimentet. Vissa företag måste verkligen poängtera att det är en kollektion för de med mer kurvor, och att det inte är bland det ”vanliga”. Hela begreppet ”curvy” blir så dubbelt i det fallet, å ena sidan är det otroligt positivt att det finns en variation mellan kroppsformer på modeller och kläder, samtidigt som det måste utpekas som något som inte ingår i det normala.

Dock känns det som om vi bara är i början på en större idelasförändring; från pinnsmal till lite kurvigare. Därför kan man heller inte vara för kritisk eftersom det tar tid att förändra något sådant så omfattande som ett ideal. Det tar tid för företag och befolkning att ändra en uppfattning om något som så länge har varit inpräntat.

Alice Mattsson