e91d66b452a10435d00e9fce18fff8fa-pv_web.jpg

55-åring åtalas för människohandel

Partille/alingsåsEn 55-årig man åtalas för människohandel – han misstänks ha organiserat tiggare, vilka inhystes i en bostad i Alingsås, och själv tagit pengarna som de fick ihop.

Det var i början av november som den 55-årige mannen greps av polis, och kort därefter häktades misstänkt för människohandel. Enligt det åtal som nu väcks ska han till Sverige ha rekryterat två män och en kvinna, samtliga från Bulgarien, som tiggare.

Misshandlad till lydnad

En av männen har varit i Sverige i drygt ett år och ska dagligen, utan några lediga dagar, ha tiggt i Göteborg, men även i Alingsås och Partille. Mannen ska ha lockats till Sverige under falska förespeglingar om att han kunde tjäna pengar. Från början av året ska han ha varit inhyst i en lägenhet i Alingsås där även 55-åringen bodde. Efter varje arbetspass ska den nu åtalade mannen ha tagit tiggarens pengar, i gengäld fick offret en madrass att sova på och ett enkelt mål mat om dagen. Enligt gärningsbeskrivningen har 55-åringen misshandlat mannen i syfte att hålla honom i lydnad. Åklagaren uppskattar att den åtalade har tillägnat sig i vart fall 140 000 kronor som mannen har tiggt ihop.

Fick inga pengar

Under början av året ska ytterligare en man ha lockats till Sverige för att tigga. Även han inhystes i bostaden i Alingsås, och tiggde sedan främst i Partille, men även i till exempel Alingsås. Han ska ha kommit hit med ett löfte om att tjäna pengar, men även i hans fall ska 55-åringen ha tagit de pengar han tjänade ihop – uppskattningsvis 70 000 kronor enligt åklagaren. Mannen har även berättat att han utsatts för misshandel av den utpekade gärningsmannen, bland annat genom sparkar och slag.

Kvinna flydde

Under slutet av sommaren lockades även en kvinna till Sverige för att tigga. Också hon ska ha lämnat ifrån sig de pengar hon fick ihop, men efter bara några dagar rymde hon från 55-åringen.

Den nu åtalade mannen har nekat till brott. Han har i förhör berättat att tiggarna har betalat honom pengar, vilka bland annat har gått till att betala hyra för bostaden i Alingsås, samt till matinköp.

Rättegången mot mannen inleds idag torsdag och beräknas pågå under tre dagar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook