Varför inte Partille?

DebattEnsamkommande ungdomars situation engagerar i Partille. Med tvära politiska beslut förändras deras situation snabbt. Ungdomar som välkomnats i kommunen, har plötsligt fått reda på att de inte är välkomna. Behandlingen har fått enskilda, föreningar och församlingar att reagera och engagera sig. Rent legalt görs nog inte några fel, men moraliskt och humanitärt borde unga medmänniskor hanteras annorlunda. Av kommunens 40 ungdomar har drygt 30 fått boende i privata hem och boenden. Värdfolket är människor med stort hjärta, men ofta mycket begränsad ekonomi. De gör detta av omsorg för ungdomarna, utan ekonomiska garantier och tankar på förtjänst. Önskan är att ge ungdomarna en dräglig tillvaro tills de avslutat läsåret och deras status utretts.

De senaste månaderna har Svenska kyrkan försökt utverka hos kommunens socialchef att medel skulle avsättas för att stötta dem, som med stor uppoffring, gör en god insats för ”våra” ensamkommande. Samtidigt har Partille kommun av regeringen tilldelats 2,2 miljoner kronor öronmärkt för arbete med de ensamkommande. Kommunens ledande politiker kan inte svara på hur de ska användas och en idé från socialchefen om stödjande fördelning har förpassats till fortsatt utredning med behandling tidigast i februari. Varför är det så svårt för våra politiker att genom ett snabbt beslut bidra till ett humanitärt agerande? Pengarna finns. En billig och effektiv organisation finns. Stort engagemang finns. Men varför finns inte den politiska viljan?

Göteborgs kommun har hittat sätt att stötta frivillig­organisationer. Lerums kommun stöder bland annat kyrkornas insats via föreningsbidrag. Många andra kommuner har hittat goda vägar. Varför då inte Partille kommun?
I juletid, när vi vill lyfta det medmänskliga, önskar vi att kommunens politiska ledning tar ett kraftfullt beslut att omedelbart avsätta medel (gärna av de 2,2 miljonerna) till stöd för dem som nu upplåtit sina hem och stödjer våra ensamkommande. Låt inte politisk prestige eller taktiskt spel styra, utan fatta ett humant beslut. Det kommer alla må bra av. Så kan det få bli ett gott nytt 2018 – för oss alla.

Lars Hjort
kyrkoherde
Mattias Svenningsson
församlingsherde
Ralf Peters
komminister
Claes Josefsson
församlingsherde
Anders Svedstam
pastor
Noomi Hammar
pastor
Daniel Thorvaldsson
pastor
Jannica Norén
församlingsherde
Bo Cedergårdh
pastor

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook