Våra många bröder

DebattMinns vi bibelns berättelse om brodermördaren Kain och den dräpte Abel? Minns vi Herrens ord: Var är din bror? Minns vi svaret: Ska jag ta vara på min bror?

Ja, det ska jag! Ja, det ska vi. För det kunde varit du och jag som fötts i Afghani­stan, härjat av inbördeskrig under fyrtio år. Det kunde varit du och jag som föstes ner i den usla gummibåten inför den helvetiska färden över Medelhavet. Det kunde varit du och jag som för två år sen med självklar värme bjöds välkomna till ett nytt hemmaland. Det kunde varit du och jag som äntligen lämnat analfabetismens tomhet och bjudits in i kunskapens tempel.

Det hade kunnat vara du och jag som nu återigen upplever oro och skräck inför framtiden. När deportationerna fortsätter trots regeringsöverenskommelsen. När hoppet ideligen sargas av byråkratins kallhamrande kvarnar.
Våra afghanska bröder fick en fristad på Forellen. En vardaglig trygghet formades tätt intill gymnasiet. Oj, vad det har studerats. När Forellen brådstörtat stängdes räddades flertalet ungdomar av innerliga familjehem – men inte alla. Vi i #vi-står-inte-ut letar ännu efter en dryg handfull hjärte­varma soffor.

Dessa ord hämtar sin näring ur vår otyglade frustration över Partilles kommunala byråkrati. Staten har beviljat dryga två miljoner kronor för att våra bröder ska kunna hämtas åter till vår kommun och fortsätta sina studier på Porthälla­gymnasiet, förutsättningen för ett uppehållstillstånd. Pengarna finns. Behoven är glasklara. Då tillsätter kommunen en utredning!

Vi vill snarast möjligt hämta hem våra bröder. Vi vet att en dagersättning uppgående till 71 kronor inte räcker till dygnets alla måltider, kollektivresandet och förstås inte till en varm vinterjacka. För att inte tala om boendet. Detta vet våra grannkommuner. Detta vet var och en av oss. Vad är det som måste utredas? I självaste juletiden…

#vi-står-inte-ut
Volontärpappan Lars Josefsson

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook