• BILD: ANJA CALLIUS
  MAMMOR. Therese tillsammans med Karin Adelskiöld, en av mammorna som är intervjuade i den nya boken.
 • OMSLAG. Therese Albrechtsons nya bok Dålig mamma eller superkvinna släpptes förra veckan.
 • Bild: ANNA CALLIUS
  NY BOK. När Therese släppte sin nya bok berättade hon givetvis om innehållet.
 • Bild: BIRGER MORKEN
  FÖRELÄSER. En del av Therese vardag består av att föreläsa.
 • Bild: PRIVAT
  SOCIALMINISTER. Therese har intervjuat socialminister Annika Strandhäll (S) i sin nya bok.
 • Bild: LENNART SJÖBERG
  Therese Albrechtson.

Therese tillbaka i Partille

Personligt

Therese Albrechtson har nyss givit ut en bok och är mitt i en PR-turné. Och efter några år utsocknes har hon och sambon köpt hus i Sävedalen.
– Snart ska äldsta dottern börja skolan. Då ville jag tillbaka till Partille, säger hon.

Therese Albrechtson är född och uppvuxen i Partille. Nu arbetar hon som entreprenör, författare, föreläsare och inspiratör. Den 4 december var det releasefest för hennes nyskrivna bok Dålig mamma eller superkvinna. Sedan dess har det varit ett fullspäckat schema med mycket intervjuer och PR-jobb.

– I morse var jag med i en paneldebatt på ett fackförbund, sedan lunchade jag med en styrelse jag suttit med i. Nu pratar jag med dig och ikväll är det föreläsning, säger Therese.

På måndag är det SVT, P4 och Anna Kinberg Batra i riksdagen och sedan blir det morgonsoffan i TV4. Och dagen efter vår intervju ska hon vara med i Aftonbladets morgon-tv följt av två intervjuer med anledning av den nya boken. Men Therese trivs. Hon får göra det hon allra helst vill.

– Det är roligt och spännande att träffa människor. Att få ta del av olika perspektiv från alla som brinner för olika saker.

Den nya boken är hennes andra, den första handlade om entreprenörskap. Hennes nya bok tog ett och ett halvt år från ax till limpa. En process som drog ut på tiden mycket på grund av vad boken handlar om: kvinnor som gör karriär samtidigt som de hinner med att vara mamma.

– Det har tagit mycket tid att få tid att intervjua alla mammorna i boken. De har tajta scheman, säger Therese.

Berör och provocerar

En av anledningarna till att hon skrev boken är att hon ville få ner sina egna tankar och erfarenheter. I boken tar hon upp ämnen som berör och ofta provocerar. Det handlar om barnuppfostran och andra känsliga frågor. Therese menar att många blir provocerade av förändring, som när det till exempel gäller vad som förväntas av mammor och hur man som mamma ska vara och göra.

– Det finns fortfarande många som stör sig på mammor som gör karriär. Kommentaren ”Stackars barn som har en mamma som jobbar så mycket”, till exempel. Men det har sakta men säkert blivit mycket bättre på senare år.

De sociala medierna kan vara ett problem enligt Therese, det kan många gånger leda till en ökad stress för mammor då man jämför sig med alla andra. En massa måsten som att hämta och lämna barn, laga mat och skjutsa till olika aktiviteter samtidigt som man ska ha ett perfekt hem, ett ”lyckat liv” och fina barn. Vi jämför oss med hela världen och för att inte må sämre av att se hur fantastiskt alla andra har det så gäller det att hitta sätt hur man förhåller sig till alla yttre budskap, press och stress..

– Det som gör mig upprörd är skuldbeläggandet av kvinnor som vill jobba. Till skillnad mot mannen som kan börja jobba dagen efter han blivit pappa utan att det uppfattas som något konstigt.

Hur är du själv som mamma?

– En underbar mamma som gör allt för mina barn, men som också har sina brister. Och jag är ingen bullmamma. Barnen får följa med mig på många resor, de blir flexibla.

Therese Albrechtson vill att budskapet i boken ska komma fram, att det går att göra karriär och samtidigt vara en bra mamma. Som är en självklarhet för papporna. Och även om boken är till mer än hälften fylld av svar så finns det inga enkla svar.

– Jag tror det krävs diskussioner både vid köksbordet samt reformer i samhället för att förändra det gamla synsättet på mammor som gör karriär.

UF-lärare inspirerade

En av förklaringarna till att Therese nu är en entreprenör som skriver böcker och håller föredrag har koppling ända tillbaka till uppväxten i Partille. Hon är uppvuxen i Björndammen och Furuskog, gick i skolan i Björndammen, Furulund och sedan Porthälla gymnasium där hon läste samhälle och ekonomi.

– Det var min UF-lärare Lars Johansson som inspirerade mig. Han bidrog mycket till att jag själv startade företag.

Det finns några från förr som hon fortfarande har bra kontakt med, och merparten har med handboll att göra. Kanske inte så konstigt sett till pappa Stefans engagemang i Sävehof och brodern Tobias som spelade många år i Sävehofs a-lag. Flera i Sävehofs F85- och F86-lag har hon fortfarande kontakt med.

– Johanna Ahlm, Ida Odén och Sanna Källström. Och även Patrik Fahlgren, Robin Hansson och Robert Johansson har jag nära kontakt med än i dag.

Nu när äldsta dottern Isabelle börjar närma sig skolålder köpte Therese och hennes sambo Michael Apelgren ett hus i Sävedalen. Köpet gjordes i mars i år med tillträde i oktober då de fick nycklarna.

– Det saknas en del möbler, men det är på gång. Släktingarna får hjälpa till, ta emot leveranser och så, säger hon och skrattar.

Sambon Michael har två år kvar på sitt handbollskontrakt i norska Elverum. Men sedan är tanken att hela familjen ska stadga sig i Sävedalen.

– Jag trivs väldigt bra i Partille och jag har hört mycket bra om området och skolorna där vi köpt hus.

Just nu pendlar hon mycket mellan Stockholm, Sävedalen och Elverum i Norge. Hon berättar att det tog tre år att hitta ett hus som de ville ha.

– När detta dök upp var det inget att tveka på. Vi slog till direkt.

Men nu blir det några veckor med mycket PR-jobb för henne. Hon berättar att det inte är några nya böcker på gång just nu.

– Nä, nu ska jag försöka nå ut med mitt budskap, delta i debatter och ha mina föreläsningar

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det