Svar på (V):s kommentar angående skolan

DebattJa, det är sant. Jag meddelade Linus Johansson att jag skulle ta honom i örat. Inte för att jag handgripligen tänkte genomföra mitt ”hot” det var mer menat som en metafor. Vilket jag tror att han förstod för han såg inte särskilt orolig ut.
Vad Vänsterpartiets representant gjort från talarstolen strax innan var att han tagit heder och ära av en hel yrkeskår. Med breda, svepande, generaliserande och ibland rent av pennalistiska inslag målade han upp en skolsituation.
Bland annat skulle läraren, i Linus exempel, på tavlan skriva upp namnen på de elever som inte gjort läxan. Som jag också sa i mitt anförande har jag efter mer än 30 år i skolans värld aldrig mött denne lärare och tur är väl det. Skulle ni möta en sådan person skall hen omedelbart lämna skolan, hen har inget där att göra.
Lärare var dessutom inte kapabla att ge läxor eller att säkra kvalitén i dessa uppgifter.
Det finns ca 4 900 skolenheter i Sverige, där arbetar mer än 90 000 lärare. Med vilken trovärdighet sågar Linus Johansson samtliga dessa?
Som en följd av detta ville Linus förbjuda lärarna att ge läxor eller annat liknande arbete att genomföras på fritiden. Vi inom Alliansen ansåg att den bedömningen görs bäst av de lärare Linus Johansson inte litar på. Lärarna har den pedagogiska kunskapen och den personliga insikten att bedöma vilken metod som passar den enskilda eleven, inte vi politiker.
Vi måste våga lita på en professionell yrkeskår.
Lärare boende i Partille kommun kan fundera på om man skall stödja ett parti som så tydligt visar vad man anser om dem som yrkesgrupp. Jag är Liberal och kommer av naturliga skäl inte att behöva göra det valet i valet.
Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och jag kan lova Linus Johansson och för den delen hela V att det uppdraget tas på största allvar. De som i en svepande mening kallas ”eleverna” är lärarnas arbetskamrater och de relationer som uppstår mellan lärare och elev som gör att man absolut inte kan strunta i någon.
Och för att i någon mån lugna Linus Johansson lovar jag härmed högtidligen att aldrig mer hota med att ta honom i örat.
På mitt liberala ­hedersord
Jan Nyström (L)

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook