• Bild: PRIVAT
    POPULÄRT. Eleverna på Skulltorps skola tycker det är roligt att få prova på olika typer av föreningsverksamhet. Den är gången stod landhockey på schemat.
  • Bild: PRIVAT
    POPULÄRT. Eleverna på Skulltorps skola tycker det är roligt att få prova på olika typer av föreningsverksamhet. Den är gången stod landhockey på schemat.
  • Bild: PRIVAT
    POPULÄRT. Eleverna på Skulltorps skola tycker det är roligt att få prova på olika typer av föreningsverksamhet. Den är gången stod landhockey på schemat.

Söker nya samarbeten till föreningsskolan

PartilleHöstens föreningsskola har gjort succé och nu letar kommunen nya föreningar som vill vara med till våren.
– Jag har fyra säkra i nuläget men vill ha minst sex så det finns plats för fler, säger Sigbritt Andreasson, folkhälsoutvecklare i Partille kommun.

Föreningsskolan är ett samarbete mellan skola, förening och kultur- och fritidsförvaltningen, som ger elever möjlighet att prova på olika föreningsaktiviteter på fritids.

– Det här är något vi gör för att alla barn ska få chansen att prova på olika typer av föreningsverksamhet, innan de väljer om och i så fall vad de vill hålla på med. Ligger prova på-tillfällena alltid på kvällar och helger är det inte alla som får chansen, säger Sigbritt Andreasson.

Just nu har förvaltningen ett samarbete med Skulltorps skola. Målgruppen är elever i årskurs två.

– Att vi har valt att starta på Skulltorp beror på att föreningsaktiviteten är ganska låg där. Lägre än på andra skolor i kommunen. Vi sa från början att vi vill satsa där det är låg föreningsaktivitet, förklarar Sigbritt Andreasson.

Under hösten har eleverna fått möjlighet att prova på friidrott, rugby, innebandy, handboll, tennis och landhockey.

– Det känns fantastiskt roligt att få med föreningarna på detta. Tre av fyra föreningar som var med i våras har fortsatt under hösten, säger Sigbritt Andreasson.

”Tycker det är roligt”

Har det varit svårt att få med sig föreningarna?

– Det har blivit bättre och bättre. Föreningarna i Partille vill vara med i de här sammanhangen och de har också blivit bättre på att ta ett socialt ansvar. Sen är det inte alltid helt lätt att få loss ledare den här tiden på dagen, säger Sigbritt Andreasson.

Föreningsskolan är frivillig men de flesta eleverna väljer att delta.

– Det känns som om barnen tycker att det är väldigt roligt, säger Sigbritt och fortsätter:

– Det här blir också ett tillfälle för föreningarna att visa upp sig och att knyta till sig nya medlemmar.

Föreningsskolan är ett sätt för eleverna att helt förutsättningslöst prova olika typer av föreningsverksamhet i en trygg miljö ihop med sina klasskompisar. Men många väljer också att fortsätta när provtillfällena är slut.

Startat en träningsgrupp

– Det här är ett första steg, en inskolning i föreningslivet. Det sociala samspelet i en förening är väldigt viktigt. Det är en gemenskap och ett viktigt skyddsnät för barn och ungdomar, säger Sigbritt Andreasson.

I år är det inte bara eleverna som valt att fortsatta efter provtillfällena. Spartacus rugby har startat upp en träningsgrupp på Skulltorps skola.

– De tränar en gång i veckan. Just nu är det ett socialt projekt och ett sätt att bidra till barnens fysiska och sociala utveckling. Men föreningen ser det även som en långsiktig investering, ett sätt att i framtiden få fler medlemmar och öka intresset för sporten, säger Sigbritt Andreasson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook