Mycket nytt på klätterscenen

PartilleGöteborg har Sveriges bästa stadsnära klättring. ­Utby är välkänt bland klättrare. Lite mer anonymt är berget bakom Lexby skola men nu jobbar Partillebon Jens Larssen för att fler ska få upp ögonen för Brattefjäll.

När Jens Larssen flyttade till Partille för ett och ett halvt år sedan fångade Lexbyklippan hans uppmärksamhet direkt.

– Berget har otrolig potential. Det fanns många lite svårare leder och några lite farliga men ingen lättillgänglig klättring, säger Jens Larssen, grundare till klättersajten 8a.nu och tidigare tränare av juniorlandslaget i klättring.

Den lättillgängliga klättringen är något som Jens arbetat för under många år, tidigare både i Lysekil och i Utby. Men nu lägger han all energi på Lexby.

– Sammanlagt för hela området finns det planer på upp emot 100 leder. Det kommer att finnas väldigt lätta leder som till exempel min son på fyra år kan klättra, men även svårare leder för mer erfarna klättrare, berättar Jens.

Berget erbjuder bland annat två multipitch-leder, fyra replängder upp till toppen.

– Detta är unikt för Lexby. Det finns inget liknande söder om Östersund och de lederna lockar klättrare från hela södra Sverige, säger Jens.

När PT möter upp Jens vid foten av berget ligger snön som ett glittrande täcke över klipporna.

– I dag kan vi inte ta oss upp på toppen, säger han.

25 sponsrade leder

Istället går vi till området som Jens kallar Bäckarna, det ligger till vänster om skolan om man står vänd mot berget.

– Här har kommunen hjälpt till att röja upp vilket i praktiken betyder att lederna här går att klättra även mitt i vintern om det är en solig dag, säger Jens.

Vid Bäckarna planerar man för sammanlagt 25 leder, dessa är sponsrade av Klätterdomen.

– I dagsläget är 13 av de 25 lederna färdigbultade, säger Jens som sysslat med bultning i 25 år. 

– Här finns möjlighet för skolan att utnyttja berget vid friluftsdagar och på idrottslektioner. Här har jag och barnen gjort som en liten trappa, säger han och pekar på några stenar som placerats som trappsteg intill repet som utgör en av lederna.

Vi fortsätter en bit upp för berget för att titta på toppen.

– En vanlig dag är det inte så svårt att komma upp den här vägen. Det är egentligen bara ett ställe som är lite svårt. Vi kanske ändå skulle prova. Det är ju fantastiskt vackert idag, säger Jens.

Och så blir det. Vi fortsätter hela vägen upp till toppen och med den orörda snön är landskapet nästan magiskt vackert. Från toppen ser man hela Partille, man ser till och med Älvsborgsbron.  Vi tar en annan väg ner och Jens pekar ut flera av de leder han redan bultat upp och var det finns planer på att göra nya. Arbetet han lagt ner på lederna är helt frivillig men han har fått positiv respons från både kommunen och olika klättringsaktörer.

Vill locka till evenemang

– Klätterdomen har ju sponsrat lederna vid Bäckarna och kommunen har också visat intresse och varit tillmötesgående när jag frågat om det går bra att rensa upp lite sly.

Han tror att det är rätt tid att satsa på att ta tillvara potentialen som berget har.

– Klättring som sport är på uppgång. Det märks inte minst genom att det dyker upp på OS-programmet 2020. Jag hoppas att det i framtiden kan bli så att berget utnyttjas för klätterevenemang, säger Jens.

Snart kan man även klättra inomhus i Partille då Klätterlabbet flyttar in i Elgigantens gamla lokaler i Brodalen.

– Det är mycket på gång på klätterscenen i Partille just nu och det är både roligt och spännande. Förutom de nya lederna har jag satt upp 100 klättergrepp i idrottshallen på Lillegårdsskolan och kommer en gång i veckan ha klättring där med barnen på fritids, säger Jens.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook