• Bild: PRIVAT
  VÅRD. Säfveåns flugfiskesällskap är ute och gör fiskvårdsåtgärder i Säveån.
 • Bild: PRIVAT
  MÅNGA. Det är många som engagerar sig i Säfveåns flugfiskesällskaps arbete.
 • Bild: PRIVAT
  VÅRD. Säfveåns flugfiskesällskap är ute och gör fiskvårdsåtgärder i Säveån.
 • Bild: PRIVAT
  VÅRD. Säfveåns flugfiskesällskap är ute och gör fiskvårdsåtgärder i Säveån.
 • Bild: PRIVAT
  VÅRD. Säfveåns flugfiskesällskap är ute och gör fiskvårdsåtgärder i Säveån.

Miljöstipendium till flugfiskesällskapet

PartillePartille kommuns miljöstipendium 2017 går till Säfveåns flugfiskesällskap. De
10 000 kronorna kommer att gå direkt in i deras fond för fiskevårdsåtgärder.
– Vi ger laxen en röst, säger ordförande John Öster.

Sedan Säfveåns flugfiske­sällskap bildades 1985 har mycket förbättrats för laxen i Säveån. Laxtrappan i Hedefors är den största av de fiskevårdsåtgärder som föreningen har arbetat för.

För tre veckor sedan fick ordförande John Öster reda på att föreningen var nominerad till Partille kommuns miljöpris och i förra veckan blev det klart att de blev mottagarna av 2017 år stipendium.

– Pengarna går direkt in i den fond som vi stoppat in pengar i sedan 1987. De används till inköp, naturmaterial och till arbeten vi utför, säger John Öster.

Viktiga lekplatser

Det är inga öronmärkta pengar, men allt används i verksamheten till fiskevårds­åtgärder. Just nu håller föreningen på med ett projekt där de ser över bäckarna som rinner ner i Säveån. John berättar att bäckarna är viktiga eftersom havsöringen tar sig upp där för att leka.

– En lekplats på bara några meter kan ge flera tusen nya yngel, säger han.

Säfveåns flugfiskesällskap blir i stort sett alltid kontaktade av kommuner, myndigheter och byggare när det till exempel handlar om exploatering eller liknande. Detta eftersom föreningen besitter expertkunskap om laxen i Säveån samt dess biotopiska förutsättningar.

John nämner att kulverteringar av bäckar måste göras rätt för att inte förstöra för fisken. Han menar att Säve­ån dessutom är utsatt för skredrisk på grund av tåget som går nära samt av alla byggnationer.

– Tillsammans med Sportfiskarna bedriver vi fiskevård i Säveån upp till Aspen, säger John Öster.

Säfveåns flugfiskesällskap har gjort skillnad för laxen i Säveån och de tänker inte sluta. Det finns fortfarande mycket att göra, menar John Öster.

– Nu vill vi få ordning på Hillefors, det lilla kraftverket där gör att laxen inte kan komma förbi. Det skulle inte krävas mycket för att ändra på det.

Enklare vandring

I framtiden vill ordförande Öster att det ska bli enklare för laxen att vandra både uppåt och nedåt i Säveån. Föreningen har gjort flera biotopförbättringar och nu spelar Hillefors en stor roll.

– Laxstammen är fortfarande ganska svag. En möjlighet för laxen att ta sig upp ovanför och leka i de befintliga lekplatserna där skulle göra stor skillnad, menar John Öster.

Han berättar att föreningens arbete är oerhört viktig för laxens framtid i Säveån och att de som inte själva fiskar ofta är måttligt intresserade.

– Vi är laxens röst och jag tycker att ån är väl förvaltad. Men vi skulle kunna tiofaldiga antalet laxar utan att det skulle bli för många, säger John Öster.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook