• Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU

Lärorik flytt för Mathias

PersonligtMathias Billbergs livsfilosofi är att allt ska testas och det har han gjort mycket av från den stund han fick nyckeln till det som nu har blivit John Scotts i Partille arena.
– Känslan på invigningsdagen var obeskrivlig. Stolthet, glädje och lättnad, säger han.

För er läsare som inte vet vem Mathias Billberg är så började han under tidigt 1990-tal att jobba för sin morfar i bowlinghallen som låg i källaren på Partillebohallen. Sedan dess har han varit en välkänd profil för alla som någon gång bowlat i Partille.

– Min morfar drev hallen i 29 år och nu har jag snart hållit på lika länge.

När planerna på att Partillebohallen skulle rivas och Partille arena skulle byggas tog Mathias till slut beslutet att satsa stort. Det blev inte bara en ny bowlinghall utan även en restaurang i form av John Scotts. Nu har han drivit den nya verksamheten i 1,5 år.

– Första året var dyrt, men nu är vi på helt rätt väg, säger han.

PT träffar Mathias under en måndagslunch på hans nya livsverk. Han tar falukorv och potatismos från buffén. När han satt sig ner lägger han de två mobiltelefonerna på bordet. En i restaurangpersonalen kommer ut och frågar hur många flaskor prosecco han ska beställa. Samtidigt ringer det i den ena telefonen. Det klickas bort.

– När vi höll på att bygga det nya här så hade jag drygt 300 samtal från hantverkare. Varje dag. Det slutade vid 16, men då var det dags att gå till mitt riktiga jobb. Pengarna behövde ju komma in, säger Mathias.

En vanlig dag för Mathias just då startade klockan sex på morgonen med jobb till sena kvällen då bowlingen i Partillebohallen stängde. Han berättar att han fick problem med sömnen, han sov bara fyra timmar på två dygn.

– Sedan kom en reaktion och jag blev tvingad att sova länge.

I början av bygget höll han allt i huvudet, men till slut blev det för mycket och han började skriva i anteckningsblock. En ny lista med grejer att prioritera varje dag. Men till slut var den nya bowlinghallen och restaurangen klar. Partille arenas invigning är en dag som Mathias Billberg aldrig kommer att glömma. Han blir påtagligt rörd när han pratar om det.

– Jag förstod inte innan vad som krävdes för att det skulle bli klart. Men det var värt allt slit. Jag brukar tänka att man bara lever en gång. Jag är impulsiv och tycker det är bra att testa, för då får man reda på hur det går.

Just det sättet att se på tillvaron, och livet, går hela tiden igen under samtalet. Det har inte alltid blivit bra, men då har Mathias vetat om det till nästa gång. Han berättar om första gången som arenan var slutsåld och han förberedde sig med en personalstyrka på drygt 70 personer.

– Nu är vi kanske 25-30 i personalen vid samma tillfälle, men där och då visste jag inte vad som krävdes.

Mathias berättar att han håller öppet i stort sett alla av årets dagar, det är bara på julafton och nyårsafton som de inte har öppet. Den ena telefonen på bordet ringer igen. Det handlar om oljeprofil på bowlingbanan. Klick.

Extra mycket att göra är det så klart när det är stora arrangemang på arenan som konserter och sport. Han nämner hur snabbt platserna i restaurangen tog slut när Bryan Adams-konserten blev officiell i april nästa år.

– Inom två veckor var vi fullbokade. Vi har ofta fullt vid de stora arrangemangen, då har vi 450 personer här inne.

När det kommer till bowlingverksamheten har Mathias fullt upp. Korpen har en kväll, storklubbarna Pergamon och X-calibur har sina träningskvällar och övrig tid är människor i alla åldrar där och bowlar.

– Vi har haft otroligt många barnkalas här. Det kan inte vara många barn som inte har varit här. Jag tror vår satsning på bowling-grafiken är en del av framgången.

Rent allmänt är Mathias förvånad över att så många kommer till Partille arena. Innan öppning trodde han att det kanske skulle bli svårt att konkurrera med Göteborg när det gäller att få dit de som bor i grannkommunerna.

– Det kommer hit folk från Lerum, Landvetter och även Göteborg. Jag är chockad över att så många hittar hit.

Fast han poängterar att det inte går att slå sig till ro bara för att allting börjar rulla på bra. De har börjat med after work med livemusik och de har även kört igång med quiz.

– Och nu har vi precis dragit igång med julbord och jultallrik.

Hur mycket Mathias har investerat vill han inte berätta, men det var en ”dyr investering som det kostar att hålla ihop”. Han berättar att omsättningen var drygt 20 miljoner kronor första året.

Många av de som kommer till restaurangen och bowlingen är positiva.

– Många säger spontant ”Åh, vad stort det är. Och fint”. Det känns bra i kroppen när man får höra det, säger Mathias.

 

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook