Alice Mattsson
Foto: Ebba Strömqvist
Alice Mattsson Foto: Ebba Strömqvist

Krönikan: ”Att förlåta”

KRÖNIKANAtt förlåta saknar nästan innebörd numera, det är mer ett förvärldsligat begrepp som används som ett romantiserat ord med en föreställning om en betydelsefull innebörd. Förlåta idag innebär att man säger det, säger att man har förlåtit någon men fortfarande går man omkring och hyser agg mot personen i fråga. Man snackar gärna skit och när det går dåligt för människan finns det en del i själen som njuter.

Du ska hata ditt ex, tjejen som kallade dig tjock under hela högstadiet och pappan som jobbade under hela din uppväxt och spenderade för lite tid med dig. Varje gång någon nämner namnet på ditt ex spottas det gärna ut en spydig kommentar, om någon viskar om tjejen på högstadiet berättas det mer än gärna hur dåligt det gick med hennes senaste förhållande och så fort någon andas pappans namn väller vreden upp. För du har rätt att vara arg, ledsen och besviken på alla. Och ja, självklart har du har rätt till det.

Att förlåta någon kan vara det svåraste som finns. Många kan tycka att man genom att förlåta förminskar något som hänt och man fråntas rätten att vara arg. Men är det egentligen så? Om man slår upp ”förlåta” på Wiktionary kommer definitionen ”ursäkta; acceptera och gå med på att glömma bort” upp som förklaring till verbet. Inget i denna definition förminskar din upplevelse av en händelse, definitionen är att acceptera. Man accepterar att något har hänt och går med på att glömma bort. Det innebär inte att du måste skratta varje gång någon nämner händelserna på högstadiet och säga att det inte alls var så farligt – för du mådde dåligt av det. Det innebär heller inte att du måste ha daglig kontakt med ditt ex igen, eller att du måste ha en idealisk relation till din pappa. Du har bara accepterat att saker och ting har hänt och gått vidare, ärren och en del av ilskan kommer antagligen finnas kvar länge men det är okej.

Ett gammalt talesätt lyder ”Lär dig livets svåra gåta, älska, glömma och förlåta” vilket egentligen är något otroligt viktigt att komma ihåg och handla efter, även fast det låter klyschigt. Utan förlåtelse kommer vi aldrig kunna gå vidare helt och hållet.

  • Alice Mattsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook