MalinLevin_portr_1431_BD

Kan man sörja en kanelbulle?

KrönikorIdag är det väldigt trendigt att äta en glutenfri kost. Många upplever negativa effekter och väljer således att utesluta eller minska sitt intag av framförallt bröd och pasta.

Jag fick Celiaki för ett antal år sedan. En livslång autoimmun sjukdom där kosten är den enda medicinen. Att ha celiaki innebär att jag inte tål gluten som finns i våra sädeslag vete, korn och råg. Att få diagnosen i vuxen ålder gör ju att jag mycket väl minns den fantastiska smaken av t.ex. ett nygräddat stenugnsbakat bröd eller en nygräddad kanelbulle. Bara doften, den som kan återuppväcka en död och när man får den i sin hand så börjar man med att ta en liten bränd kant och sedan äter man sig mot det gudomliga längst in i mitten.

En konsekvens av sjukdomen är ett numera komplicerat förhållningssätt till mat då jag ofta får ont i magen både av hunger och av mättnad. Detta är något som jag med åren förstått att jag måste acceptera. Jag ska inte klaga, av alla sjukdomar man kan få så får min uppoffring vara en kanelbulle.  Jag är uppriktigt tacksam för det gedigna utbudet som faktiskt finns idag med alla alternativa mjölsorter och möjligheterna att få fram de flesta maträtter och bakverk utan innehåll som skulle fräta sönder min insida.

Men sanningen är att leva med Celiaki gör mig annorlunda mot min vilja. Jag måste alltid ligga steget före och planera mina måltider. Jag måste alltid höra mig för om innehåll och gång på gång informera om vad det innebär. Många serviceställen är pålästa med långt ifrån alla. Ibland finns det helt enkelt inget alternativ och då gäller det att ha lite frukt eller nötter med sig i handväskan.

Jag har alltid älskat att baka och att få beskedet att inte längre kunna äta det man vill gjorde att jag kände en sorts sorg. Det var ett evigt farväl och den separationen var livsomvälvande. Så här i efterhand ser jag ju att mitt intresse för bakning uteblev helt under några år men idag bakar jag glutenfritt flera gånger i månaden.

Jag har börjat glömma smaker som jag är uppväxt med och har fått skaffa mig helt nya smakpreferenser, men jag måste dock erkänna att jag ibland verkligen saknar den där nybakta kanelbullen.

Malin Levin

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook