• Bild: PRIVAT
  PROFFS. Fredrik Annerström jobbar med att spela Counter Strike i USA på heltid.
 • Bild: PRIVAT
  SPARTANSKT. I det här huset bor Fredrik med sina lagkompisar i Tempo Storm.
 • Bild: PRIVAT
  FRITID. Fredrik har även lite tid över för annat än datorspel.
 • Bild: PRIVAT
  ARBETE. Så här ser det ut när Fredrik Annerström arbetar med att spela Counter Strike.
 • Bild: Skärmdump
  INNE. I detta rum i huset sker den mesta av träningen i Counter Strike.
 • Bild: PRIVAT
  PROFFS. Fredrik Annerström jobbar med att spela Counter Strike i USA på heltid.

Fredrik är gamer i USA

PersonligtFredrik Annerströms exceptionella förmåga i datorspelet Counter Strike har tagit ­honom ända till USA där han nu lever i ett hus tillsammans med sina lagkompisar i Tempo Storm.
– Nu är vi här och lever livet, säger Fredrik om proffslivet.

En vanlig dag för Fredrik Annerström innebär att han går upp runt elva, äter frukost och snackar med laget om vad de ska fokusera på under dagens träning.

– Vid tolv börjar vi värma upp genom att gå in på en privatserver och träna på de strategier vi har i laget.

De går även in på en annan server och tränar mot andra som också behöver träna på sitt sikte, det kallas ”Deathmatch servers”. Det blir många uttryck som inte är så enkla att förstå för den som inte är van.

– Det är väldigt svårt för den som inte spelar att förstå allt, men jag ska förklara så gott jag kan, säger Fredrik.

Hans vardag fortsätter sedan vid ett med en träningsmatch som deras manager har bokat in. De kör några minuters taktiksnack och sedan kör de. Efteråt analyserar de vad som gick bra respektive dåligt.

– Sådär fortsätter det till åtta på kvällen. Efter det har vi ibland en officiell match där det är viktigt att vi alla är fullt fokuserade.

När spelandet sedan är klart för dagen går Fredrik alltid till gymmet.

– Det är välbehövligt för oss som spelar datorspel.

6-10 timmar om dagen

Det finns givetvis en historia om hur Fredrik blev e-sportproffs i Corona i USA. Hans intresse för Counter Strike startade för cirka tre år sedan då han slutade med spelet League of Legends.

– Då började jag spela med Counter Strike med mina vänner från skolan, då var det bara för skojs skull.

Efter ungefär ett år märkte Fredrik att han faktiskt var ganska bra på spelet. Han började satsa seriöst och började träna 6–10 timmar per dag. Efter ett tag kvalade han in i den högsta ligan för individuella spelare som kallas FPL.

– Sedan dess har det bara gått bättre och bättre.

Han vet inte riktigt varför det blev just Counter Strike, men han har alltid gillat mycket action. Han spelade bland annat Call of Duty in-nan. Framgångarna i Counter Strike gav Fredrik en plats i reality-programmet Gamerz som man kunde se på Twitch och Youtube. De var tolv talanger som tampades om fem proffskontrakt.

– Det var en bra och lärorik upplevelse för mig.

Det blev inget proffskontrakt för Fredrik efter de tre intensiva veckorna som programmet spelades in. Han fick däremot prova på att spela någon annanstans än hemma vilket var värdefullt.

– Eftersom man åker på många events som proffsspelare så var det viktigt.

Det blev ändå ett proffskontrakt med företaget Tempo Storm till slut för Fredrik. Han berättar att det är svårare att få kontrakt med en bra organisation än att vara duktig. Fredrik kände redan alla de andra spelarna i laget.

– Vi var extremt taggade när vi började spela tillsammans och nu bor vi här och lever livet!

”Alla kastar granater”

Det är när Fredrik börjar förklara vad han har för roll i spelet, och hur spelet går till, som det blir svårt för en novis att hänga med i alla termer. Fredrik är ofta den i laget som går först och försöker döda motståndaren som spelar på bombsitsen.

– En annan i laget kör supportroll och hjälper till att kasta granater. Antingen ska man döda alla motståndare eller spränga bomben.

Ni läsare som är mer initierade än undertecknad får ursäkta eventuella förenklingar av hur det går till.

En annan roll som Fredrik har kallas lurker, då är hans uppdrag att oftast på egen hand komma bakom motståndarna och tajma in när de roterar så han kan skjuta dem i ryggen.

– Det gör man när man är terrorist. Som counter-terrorist har jag ingen specifik roll med kör ofta secondary sniper.

För några veckor sedan var Fredrik på visit hemma i Partille för att försöka kvala in till VM i Boston som avgörs i mitten av januari. Men att kvala in till VM är en lång process där nålsögat är väldigt litet.

– Det gick tyvärr inte hela vägen för oss.

Fredrik Annerström är e-sportproffs och lever nu sitt liv i USA. Det är fyllt av väldigt mycket Counter Strike och den givna frågan är vad han tjänar på att spela.

– Vi överlever gott och väl här i USA. Samtidigt får vi en rejäl löneökning om vi gör grymma resultat. Som ett vanligt jobb princip!

Han berättar om ett proffs som har 25 000 dollar i månaden, plus bonus för turneringsframgångar. För Fredrik fortsätter proffslivet med träning och turneringar. Runt jul och nyår blir det dock lite ledigt.

– Då är det ”player break”. Alla tar paus och firar jul och nyår med familjen och så vidare. Det är inga turneringar den perioden.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook