Grannsamverkan kan vara ett bra sätt att hjälpa sina grannar att ha koll när de inte är hemma. Bild: Björn Dinau

Tjuvens bästa tid är nu

Kommunen

Vi är halvvägs in i november och nu väntar den mest gynnsamma tiden på året för tjuvar. Och inbrotten i Partille denna höst har fördubblats, jämfört med i fjol.
– Den värsta tiden är nu, säger Johan Anderland, inspektör vid polisen nordost.

I augusti skrev PT om att inbrottstjuven börjar bli mer aktiv igen, och att antalet anmälda brott ökat rejält under året.

I höst har trenden fortsatt, Sedan mitten av september fram till 9 november har 20 inbrott anmälts till polisen, att jämföra med 10 från samma period i fjol. Och tjuvens aktivitet tar fart på allvar när det blir allt mörkare.

– Den värsta tiden är nu. Tjuven älskar att jobba i skydd av mörker. Dessutom är det många röda dagar som väntar i december, då passar tjuven på att slå till, konstaterar Johan Anderland.

Han har kontakt med kommunens grannsamverkanföreningar och har meddelat samtliga att hålla extra utkik i bostadsområdena efter personer som rör sig där som inte ”hör hemma”.

– Man behöver inte misstänka varje person, men det skadar inte att gå fram och fråga personer som inte bor i området om man söker någon eller vad den gör där.

Läs också: Inbrottsvåg i Partille

Grannsamverkan är extra viktigt när det gäller att hjälpa just sin granne som är bortrest. Timer på lampor, skotta uppfarten och ha igång radion är några exempel på vad man kan göra för att skrämma bort inbrottstjuven.

– Det ska se ut som att någon är hemma, och hör man röster från radion och om det är ljust så är tjuven inte sugen på att gå in. Dessutom är det viktigt att inte ha några saker framme synliga i fönstret, säger Johan Anderland.

Han tipsar också om att stöldbegärligt gods i form av datorer, surfplattor eller annan elektronik inte ska vara synlig.

– Det är samma sak som vid ett bilinbrott. Det finns ingen som vill krossa en bilruta för skojs skull, utan det beror oftast på att det finns något i bilen som lockar, säger Johan Anderland och avslutar med ett tips som med stor sannolikhet håller tjuven borta:

– DNA-märkning. Finns att köpa på flera ställen, ett kit kostar bara några hundralappar. Om du märker upp dina saker med DNA-märkning är chansen god att det inte stjäls. Godset blir helt ointressant för en tjuv att sälja vidare.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det