• Bild: BJÖRN DINAU
  FRIHET. John Eskilsson kopplar av med lite tv-spel tillsammans med kollegan Oskar Källberg.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  VD. John Eskilsson vill att psykisk ohälsa uppmärksammas och blir mindre tabubelagt.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  DEKAL. Dekaler med texten #detsynsinte säljs av Skyltmax och alla pengar som kommer in går oavkortat till organisationen Mind.
 • Bild: PRIVAT
  KOMPANJONER. John Eskilsson och David Engstrand bildade och drev företaget Skyltmax tillsammans.

Psykisk ohälsa syns inte

Familj

För sex år sedan avslutade Johns kusin, och företagskollega, sitt liv. I juni i år inledde Skyltmax kampanjen #detsynsinte.
– Vi vill uppmärksamma psykisk ohälsa och samtidigt hedra David, säger John Eskilsson, vd.

Företaget Skyltmax startade 2008 och grundades av de två kusinerna David Engstrand och John Eskilsson. David, med bakgrund inom programmering, hade upptäckt att möjligheten att beställa skyltar via nätet var begränsad. Han berättade om sin idé för John; att låta kunden själv designa sina skyltar online. Innan John hade tänkt igenom affärsidén hade David redan gjort klart programvaran och köpt den första skyltmaskinen.
Sedan starten har företaget sålt drygt två miljoner skyltar till kunder i drygt 80 länder. De växer stadigt och har för tillfället 27 anställda. Men trots framgångssagan finns det en tragisk historia att föra fram.

– Efter drygt ett år drabbades David av psykisk ohälsa, berättar John.

Han berättar om David som en väldigt glad och entusiastisk person. En energisk idéspruta som ofta hade många projekt på gång samtidigt. Hans psykiska ohälsa var inte något som John lade märke till.

– Första gången jag upptäckte det var när David befann sig i en psykos. Jag hade aldrig anat något innan.

John berättar att David varit väldigt manisk en tid före psykosen. Han hade jobbat extremt mycket. Ofta på nätterna. Han hade ingen struktur. Fritid och jobb gick ihop.

– Människor som inte stod honom nära kunde inte se att han var sjuk, det syntes bara vid de tillfällen då han befann sig i en psykos. Då hade han en egen verklighet, säger John.

En av anledningarna till att John nu vill uppmärksamma psykisk ohälsa är att det fortfarande uppfattas som ett tabubelagt ämne och det är något han vill ändra på. John berättar att han själv har personlig erfarenhet av psykisk ohälsa genom stress och ångest.

– Det finns mycket stressrelaterad ohälsa i min närhet. Det är viktigt att ta bort tabun och våga prata om det, då tror jag den psykiska ohälsan skulle minska.

Psykisk ohälsa anses ofta vara ett känsligt ämne att prata om bland gemene man. Hur den psykiska ohälsan yttrar sig, och varför, kan skilja sig väldigt mycket åt från person till person.

Viktigt att lyssna

Det finns några generella tips som John tycker är viktiga att tänka på om man misstänker att någon i ens närhet lider av psykisk ohälsa.

– Fråga personen ifråga hur han eller hon mår. Och lyssna. Att bara finnas där och lyssna är oerhört viktigt.

En annan sak som John poängterar är att man också ska fortsätta vara som vanligt.

– I Davids fall var det viktigt att agera som vanligt för att skapa en vardag för honom.

Men det finns också ett par saker som man inte ska göra.

– Undvik inte personen, eller frågan om hur de mår.

Vilken nivå man ska agera på beror på vilken relation man har till den som drabbats. Det som är bra för en person kan vara dåligt för en annan, menar John.

Och att ha fått uppleva psykisk ohälsa på så nära håll, med en så tragisk händelse som följd, har förändrat John. Både som person och som företagsledare.

– Jag har fått en helt annan förståelse för människor som lider av psykoser och tänker på det som är relaterat till stress med snabba förändringar arbetsmässigt och med ny teknik.

Jobbar med flexibla deadlines

John berättar att de på Skyltmax alltid har varit måna om personalens frihet. Att de ska få styra sin tid väldigt mycket själva, till exempel om det behövs hämtas på förskola eller liknande. De vill vara så flexibla som möjligt gentemot personalen så de kan få ihop vardagen.

– Nu har vi börjat jobba mer med flexibla deadlines. Vi är mer måna om personalens hälsa än att företagets ekonomiska vinning ska öka. Jag tror att vi som företag ändå tjänar mer i längden på att tänka så.

Och det verkar onekligen fungera. Företaget har växt med 30 procent per år i några års tid. De har vunnit priser och har drygt 400 000 befintliga kunder som tar del av deras nyhetsbrev.

– Vi har använt nyhetsbrevet som ett sätt att sprida vår kampanj #detsynsinte och vi har skrivit pressmeddelanden för att nå ut.

Sedan 1 juni har kampanjen #detsynsinte sålt runt 450 dekaler vilket inbringat cirka 17 000 kronor. Två tredjedelar är sålt i Sverige och resten utomlands.

– Företaget skjuter dessutom till det dubbla för intäkterna i Sverige vilket ger totalt 20 000 kronor plus de utländska intäkterna som går oavkortat till Mind som jobbar för psykisk hälsa.

Mind är en organisation som funnits i Sverige sedan 1931, då hette den Svenska föreningen för psykisk hälsa.

John berättar att de har fått bra gensvar på kampanjen.

– Responsen har varit mycket positiv.

Något som bekymrar John är just den stressrelaterade ohälsan, som ofta har sitt ursprung på arbetet. Lösningen tror John ligger i att hitta en balans mellan frihet och struktur. Han menar att många vill ha ett jobb med stor frihet och mycket eget inflytande, men om det samtidigt saknas ramar och förväntningar kan det göra att stressen ökar.

– Då krävs det feedback och en kommunikation om vad som förväntas av en. Jag försöker skapa en fri arbetsplats med tydlig struktur.

___________________________________

#detsynsinte:
En kampanj som initierades av Skyltmax AB den 1 juni i år för att hedra företagets grundare David Engstrand och samtidigt öka kunskapen om, och minska skammen kring, psykisk ohälsa. De insamlade pengarna går oavkortat till organisationen Mind.
Vill man köpa en dekal går man in på: skyltmax.se/detsynsinte

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det