• Arkivbild.
  • Samtliga nominerade till Stora journalistpriset presenterades under tisdagen. Bild: Magnus Bergström

Paul Hansen nominerad till Stora journalistpriset

Kultur

Partillebördige DN-fotografen kan snart prisas igen. Det står klart sedan nomineringarna till Stora journalistpriset presenterades under tisdagen.

De nominerade till Stora journalistpriset 2017 i kategorierna Årets Berättare, Årets Förnyare, Årets Avslöjande samt Årets Röst presenterades i tisdags.

I den sistnämnda kategorin hittar vi Paul Hansen, född och uppvuxen i Björndammen. I nomineringsjuryns motivering går att läsa: ”Med egen blick och unikt uttryck är han alltid där och utvecklar ständigt formerna för sitt journalistiska berättande.”

Karriären för Hansen började på Göteborgs-Tidningen, vidare till frilansande från New York, sedan till Expressen och i dag arbetar han för Dagens Nyheter.

Och det är långt ifrån första gången han är aktuell för ett stort pris. 2013 vann han World Press Photo of the Year och 2016 kom han tvåa i samma tävling. 2010 och 2012 utsågs han till årets fotograf på Pictures of the Year International och i Sverige har han utsetts till årets fotograf inte mindre än åtta gånger.

–  Mitt första pris i Årets Bild, ett tredjepris i reportageklassen. Dels för att det gav mig en skjuts mot en fast anställning på Göteborgs-Tidningen, dels för att jag fick priset ur dåvarande statsministern Ingvar Carlssons hand vilket fick min pappa, socialdemokrat in i märgen, att förstå att fotograferandet kanske var något mer än en hobby. Och så förstås när bilden av de två barnen och deras far från familjen Hijazi som dödades i Gaza uppmärksammades som världens bästa bild, sa Paul Hansen i en intervju med Partille Tidning tidigare i år om priserna som betytt mest för honom.

Prisutdelningen äger rum i Stockholm den 23 november.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det