• Bild: Johan Paulin /SVT
  FLER OCH FLER. Vår tid är nu har för varje avsnitt ökat tittarsiffrorna, femte avsnittet sågs av 1,693 miljoner tittare.
 • Arkivbild: BJÖRN DINAU
  JONSERED. Köksscenerna är inspelade i Jonsered studio.
 • Arkivbild: BJÖRN DINAU
  KALLSKÄNKEN. I stort sett alla köksscener är inspelade i Jonsered studio.
 • Bild: Johan Paulin /SVT
  HUVUDROLL. Hedda Stiernstedts karaktär Nina Löwander har en av huvudrollerna i Vår tid är nu.

Mycket beröm för Vår tid är nu

KulturNu har SVT:s storsatsning Vår tid är nu, som till stora delar spelades in i Jonsered studios, kommit ungefär halvvägs på den första säsongen.
PT har kollat hur de största tidningarna i landet har betygsatt serien.

Dramasatsningen Vår tid är nu har fått en bra start och tittarskaran har ökat lite för varje vecka som gått. Det andra avsnittet hade till exempel 1,4 miljoner tittare och tredje mer än 1,5 miljoner tittare. Det fjärde visade en ytterligare ökning till 1,54 miljoner tittare, samtidigt som avsnittet levererade 140 000 starter på SVT play.

Mycket beröm

En som får mycket beröm i recensionerna är huvudrollsinnehavaren Hedda Stiernstedt som spelar den unga Nina Löwander som inleder en romans med kökspojken Calle.

Hur har responsen varit sedan tv-premiären?

– Jättefin, både från recensenter och tv-publik. Det känns jättekul! Sedan har jag inte märkt av det så värst mycket själv, men min mamma har fått mycket komplimanger på jobbet. Det känns kul!

Scenerna från restauranglokalen samt från köket är inspelade i Jonsereds studio. En påkostad och tidsenlig interiör som tillför mycket till serien. Hedda Stiernstedt har många fina minnen från Jonsered.

– Jättefint! Så fina gamla lokaler, och ån är så idyllisk. Vi brukade äta lunch ute vid ån när det var solig sommar.

Hur mycket av din rollfigur Nina Löwander finns det i dig?

– Vi är båda envisa, passionerade och levnadsglada. Men Nina är mycket coolare vid så ung ålder än vad jag var.

Avsnittet som hittills haft flest tittare sändes den 16 oktober och sågs av inte mindre än 1,69 miljoner personer och placerade programmet på fjärde plats bland alla kanaler den veckan. Högst tittarsiffror hade Allt för Sverige med 1,88 miljoner följt av Så mycket bättre med 1,86 miljoner tittare.

Veckorna därefter har siffrorna legat på runt 1,5 miljoner tittare per avsnitt. Vår tid är nu sänds måndagskvällar på SVT, den finns även i sin helhet på SVT play.

Nedan följer några av mediernas recensioner av Vår tid är nu:

Dagens Nyheter, Helena Lindblad. Betyg: 3 av 5

En traditionellt men drivet berättad kärlekssaga. Den visar sig vara en traditionellt berättad men samtidigt imponerande driven kärlekssaga med det gamla klassamhället som fond. Snabbt och effektivt etableras en rad komplexa relationer på olika nivåer i samhället. Väl valda skådespelare håller högsta klass in i minsta biroll. Ett stilfullt, retrodoftande soundtrack. Den smart anakronistiska dialogen flödar fint. Jag följer gärna med när den här snyggt iscensatta tidsmaskinen fortsätter sin resa in i folkhemsprojektet.

Göteborgs-Posten, Johanna Hagström. Betyg: 3 av 5

Det känns som att unna sig ett par riktigt göttiga bitar ur finchokladasken när ett avsnitt rullar igång. Det är de unga skådespelarna och kärlekshistorierna som lyfter och bär Vår tid är nu. Deras ambitiösa skådespelarinsatser är verkligen livsnerven som får SVT:s mastodontprojekt att glöda. Allra starkast lyser Hedda Stiernstedt som familjens minsting, både bortskämd, vild och driftig. Kemin mellan henne och Charlie Gustafsson, som spelar hennes kärlek Calle, är alldeles utmärkt. Ett nytt, modernare samhälle pockar på, gamla normer och maktstrukturer är under upplösning, samtidigt som ojämlikhet och klassklyftor biter sig kvar. Jag hade gärna blivit lite mer utmanad, samtidigt är det välspelat och gediget gjort.

Svenska Dagbladet. Lars Ring Betyg: 5 av 6

SVT:s nya storsatsning ”Vår tid är nu” är en välgjord, lagom traditionell och mycket välspelad familjehistoria. Bäst är skådespelarinsatserna. Feel-good, men också allvar och en ofta ljuv humor. Man har lagt ner mycket jobb på lokal- och tidsfärgen även om dialogen är mer modern än dåtida. Vilket naturligtvis inte gör något. Felfinnaren kan absolut gotta sig åt en hel del verbala anakronismer men vem längtar till ett uppstyltat filmspråk som från riktiga 40-talsfilmer? Bäst med ’Vår tid är nu’ är skådespelarinsatserna. Suzanne Reuter är helt magnifik som klanledarinna för familjen Löwander.

Expressen, Mattias Bergqvist. Betyg: 3 av 5

Välkommen till ditt nya tv-beroende. SVT:s storsatsning ”Vår tid är nu” är höstens mest givna tittarsuccé och en serie med potential att bli en klassisk långkörare. Det säger sig självt, men håll ögonen på Suzanne Reuter i ”Vår tid är nu”. Sällan har en roll varit mer klipp och skuren för en skådespelare och Reuter tar till vara på varje tillfälle att visa var skåpet ska stå. Ofta litar ”Vår tid är nu” på stor dramatik och stora gester i det lilla för att ta sig framåt. Inget fel i det, framför allt inte när det är så här smart och snyggt konstruerat.

Aftonbladet, Katarina Fjellborg. Betyg: 4 av 5

SVT har lagt krut utöver det vanliga på kostymdramat ”Vår tid är nu”. För när man väl har blivit bekväm med de initialt lite obekanta 40-talsmanéren, ter sig familjekrönikan mer och mer som precis den sorts serie svensk tv-dramatik länge har saknat. Suzanne Reuter är i sitt bästa om-blickar-kunde-döda-läge som matriarken Helga. Det är ett minutiöst välgjort, detaljrikt och enastående välekiperat kostymdrama för alla åldrar, som trots sin historiska inramning och sina tidstypiska attityder känns förvånansvärt modernt, tack vare höga produktionsvärden, engagerande karaktärer som brottas med tidlösa teman, små doser av humor på rätt ställen och en övergripande känsla av framåtdriv och omdaning.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook