• Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
    KRAFT. Det är full kraft i baksvingen när Mattias bowlar.
  • Bild: BJÖRN DINAU
    UTRUSTNING. De vanligaste attiraljerna som Mattias alltid har med sig: lim, tejp, tumpropp, extrasulor och en särskild torka svett-

Mattias satsar allt på bowling

Bowling

​För en dryg vecka sedan vann Pergamonspelaren Mattias Wetterberg Europacupen i Wien. I september sa han upp sig från jobbet som lagerarbetare för att satsa allt på bowlingen.

Nu i november åker han till USA för att först spela World Series Of Bowling och sedan VM i Las Vegas.

PT träffar Mattias Wetterberg i bowlinghallen i Partille arena. Han är nyss hemkommen från en övertygande seger i Europacupen som avgjordes i Wien i Österrike.

– Det var skönt att vinna, framförallt en lättnad. Jag var favorit och var överlägsen från början, säger han.

Bakgrunden är den att Mattias Wetterberg tre år tidigare kom tvåa på Europa­cupen som då spelades på Island. Nu fick han en efterlängtad revansch. Han tog ledningen efter två serier, något som han drygade ut hela vägen tills serie 28 var färdigspelad. Då nollställdes alla inför matchspelet. Han vann semifinalen med 2-0. I finalen vann Mattias första serien och i andra torskade han stort.

– Han ville förstöra min spellinje. Så inför sista serien fick jag byta till ett klot jag inte använt tidigare under tävlingen.

Och det var jämnt till näst sista rutan där Wetterberg avgjorde.

– Efter två serier tänkte jag ”Fan ska jag förlora nu igen”. Men det gick ju till slut. Skönt.

Mattias Wetterberg är född och uppvuxen i Lysekil. Där drev hans pappa en bowlinghall, som inte längre finns kvar.

– Bowlingen var min barnvakt. Jag kunde stå hela dagen och kasta klot, säger Mattias.

I Uddevalla startade han sin bowlingkarriär på riktigt med spel i BK Korp och BK Obelix. Under gymnasietiden bytte han till Öis. Flyttlasset gick sedan till Karlskrona där han provade på att driva bowlinghall.

– Det gick inget vidare. Då hade jag bytt till BK Full House från Ängelholm.

Han spelade åtta säsonger i Skåneklubben. Där emellan hann Mattias med en säsong i Pergamon 2010, men inför förra säsongen återvände han till Pergamon. Pendlingen från Göteborg till Ängelholm var svår att kombinera med ett heltidsjobb.

– Jag kände att jag behövde byta för att ta ytterligare steg i min utveckling som bowlare.

Det blev en säsong där han var med och vann SM-guld. En kul detalj är att Mattias var den enda som spelade alla serier i grundserien och i slutspelet.

– Jag är väldigt nöjd med bytet. Vi vann SM-guld och jag trivs väldigt bra. Det finns mycket kunskap i föreningen.

Slutade jobbet

I slutet av september beslutade Mattias Wetterberg sig för att sluta sitt heltidsjobb som lagerarbetare för att satsa på bowlingen på heltid och nu i november stundar en långresa till USA. Där ska han först spela World Series Of Bowling (WSOB) innan han direkt därefter ska representera Sverige på VM i Las Vegas. Men Mattias får sällskap av klubbkamraterna Daniel Fransson, Martin Larsen och Jesper Svensson.

– Det blir en massa bowling. På WSOB är det fem tävlingar på två veckor.

Det är första gången som Mattias spelar både WSOB och VM. WSOB spelas på fyra olika oljeprofiler, tio serier på varje. Det spelas slutspel på alla oljeprofilerna och de 20 bästa totalt spelar dessutom om major-titeln.

– Det är inte optimalt med så många tävlingar på kort tid, men det var ett enkelt val. WSOB hade jag planerat sedan innan, och så blev jag uttagen till VM. Klart jag måste ta chansen, säger Mattias.

Han har just nu inte så många sponsorer, men med bra resultat i USA hoppas han kunna få lite nya samarbetspartners.

I Las Vegas ska Mattias spela sitt första VM. De är totalt sex spelare i den svenska truppen och målsättningen är högt satt.

– Vi har en bra chans i laget, särskilt på 5-manna. Vi är vana vid lagspel från elitserien.

Siktar på topplacering

På det individuella planet har han inga placeringsmål utan fokuserar mer på själva prestationen.

– Är jag nöjd med min prestation så har jag gjort allt jag kan. Även om det är mitt första VM och lite av se och lära så känner jag att jag kan vara med och konkurrera om topplaceringar.

Han ser sig själv som en lugn och envis person som är tävlingsinriktad. Och som är en ganska dålig förlorare. Han anser sig ha ett bra strike­spel med mycket fart och rotation. Mattias tycker att han har utvecklat sitt spärrspel också. När tävlingen väl är igång har han fullt fokus på sitt eget spel.

– Jag försöker koppla bort allt annat när jag spelar.

Regelbundet spel på PBA

Som nyblivet bowlingproffs är det svårt att planera långt i förväg. Det hänger på hur det går med prispengar och sponsorer. Om han själv får se sig själv om tre år kommer svaret ganska snabbt.

– Då lever jag på bowlingen och spelar regelbundet på PBA- och Världs-touren.

När intervjun är över ska Mattias träna med kompisarna i Pergamon på kvällen, han hinner dock med lite teknikträning innan.

– Jag jobbar lite med svingen, försöker hålla huvudet mer still och ha en rakare sving.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det