Bild: Björn Dinau

Låt småskaliga bryggerier och vingårdar sälja sina egna produkter

Debatt

Sveriges inhemska vingårdar och ölbryggerier har länge missgynnats av den omoderna alkoholpolitiken. Att låta lokala småskaliga alkoholproducenter få sälja sina varor på den egna gården är en av flera viktiga delar som kan bidra till att utveckla en hel ort, som till exempel Jonsered och Partille. Sedan etableringen av Poppels bryggeri i Jonsered har man expanderat och blivit ett av Sveriges största och mest populära mikrobryggerier.

Sverige är i dagsläget det enda EU-land som förbjuder lokal gårdsförsäljning av öl, vin och cider. Detta utgör ett hinder för landets vingårdar och ölbryggerier att utvecklas samtidigt som det stävjar det lokala näringslivet. Den nuvarande alkoholpolitiken diskriminerar den inhemska produktionen och långsiktigt motverkas sysselsättningen och småföretagandet på landsbygden.

Reglerna innebär att en lokal vin- eller ölproducent inte kan bedriva försäljning av de egenproducerade dryckerna till besökare eller lokala kunder direkt vid gården eller fabriken. Detta borde vara tillåtet! För Partilles del skulle då Poppels kunna sälja närproducerad öl till turister och övriga besökares stora glädje, samtidigt som det bidrar till lokal företagsutveckling.

På senare år har intresset kring gårdsförsäljning ökat markant. Det är ett naturligt resultat av ett ökat allmänt intresse för mat och dryck av närproducerad karaktär, men även av hälso- och miljöskäl; allt fler människor har blivit intresserade av att kunna handla och konsumera lokalt och närproducerat. Således har även intresset för att få sälja egenproducerade drycker på gårdarna ökat. Detta är välkomnande, särskilt ur ett landsbygds- och småföretagarperspektiv. Tillåtande av gårdsförsäljning skulle medföra potential för landsbygdsutveckling, småföretagande och lokal turism.

Minskad konsumtion
Trots att tillgänglig­heten har ökat har svensk alkoholkonsumtion minskat stadigt under det senaste decenniet. Systembolaget har själva tagit fram nya affärsmodeller som gör det lättare att få tag i alkohol, som att till exempel möjliggöra att få sin beställning levererad hem till dörren. Det är helt enkelt inte seriöst att påstå att möjligheten att köpa granngårdens vin direkt från bonden skulle leda till kraftigt ökat supande. Därmed saknas argument för påståendet att gårdsförsäljning skulle vara skadligt för folkhälsan.

Gårdsförsäljning skulle inte heller underminera Systembolagets detaljhandelsmonopol. Dels på grund av gårdarnas mycket nischade sortiment, dels för att det ligger i producenternas egna intresse att all handel med och servering av gårdsproducerade alkoholdrycker sker ansvarsfullt. För att säkerställa just denna ansvarsfullhet är det därför rimligt att gårdsförsäljning får ske av gårdar med särskilt tillstånd – ungefär som ett vanligt utskänkningstillstånd.
Gårdsförsäljningen förväntas inte medföra någon oroande försäljningsökning. Istället handlar det om att främja en lokal, småskalig och mångfacetterad dryckes­produktion samt att stimulera småföretagande och en levande landsbygd.

Lars Hjälmered (M)
Riksdagsledamot

Stefan Svensson (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Partille

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det