Karin Matilda Vasen. Foto: Per Anger

Karin Vasen: ”Skämsmiddagens belöning och straff”

KRÖNIKAN
Igår gjorde mamman succé vid bokläsningen! En ny bok har kommit in i familjen, i tre ex, tack vare en av de snabbmatskedjorna som langar ut middag med en överraskningsbok till oss initiativlösa, trötta småbarnsföräldrars tacksamhet och skam.
Ibland är jag riktigt bra på att läsa och har energi att göra lite olika röster och betoningar. Läsa utrop jättehögt och snabba repliker när innehållet tillåter. Ikväll var huvudpersonen lite rädd, och jag skulle läsa lite snabbt och uppeldat och snubblar över ”…rasslar i löven.” och läser ”…rasslar i röven.”. Lugn och ro vid nattning, var det ja…

Men tillslut har alla samlat sig igen och jag gjorde det klassiska misstaget att somna med barnen. En timme senare vaknar jag motvilligt och släpar mig ner för att röja undan och förbereda morgondagens packningar till skolor och jobb. Men först är jag som en målsökande torped mot helgernas överblivna chipsslattar som finns i flertalet öppnade påsar som ligger ihop knölade i städskåpet. Säkraste gömstället för barnen, men jag överlistar mig själv och hittar dem.

I hallen går jag förbi spegeln och tittar en smula föraktfullt på mig själv. Hemmakläder, maskaran har ramlat av fladdrarna ner på kinderna och chips i näven. Det är dags att ”ta hand om mig själv” så jag letar upp den där peel-off masken jag rafsade till mig på Rusta härom veckan. Det ska nog lösa en del.

Hon på bilden av förpackningen går all-in med gurkor på ögonen och handduk i håret. Sådant orkar jag inte med. Riv upp och kladda på. Håret klibbar in i kinderna och försöker jag dra loss så fastnar det bara ännu mer i händerna och jag drar fram mer hår i pannan. Okej, handduken om huvudet fyllde en funktion. Nu ska det torka och sen ska jag dra bort lagret av gegg och ett lager av onödigt(?)skinn åker med. Nu visar det sig att jag inte verkar ha ett onödigt lager av skinn, för morgonen efter är jag illröd i ansiktet. Och då hade jag ändå inte orkat pilla och dra bort allt, utan jag gnuggade bort mycket med vatten över handfatet.

Inget puder i världen kunde maskera min nya, permanenta, ansiktsmask. Kanske om jag haft lite cover-it-all kräm, men min sminkarsenal består av maskara, puder och ögonbrynspenna. Så det var bara att bita ihop, titta bort från alla speglar och träna på att känna sig snygg, för om du känner dig snygg så blir du snyggare har jag hört, men med kylbalsam i fejjan är det en utmaning.
  • Karin Matilda Vasen
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det