Bild: BJÖRN DINAU
STÄNGS. Den 30 november stängs HVB-hemmet på Forellen.

HVB-hemmet på Forellen stänger

Partille

Den 30 november stänger kommunen HVB-hemmet på Forellen.
– Det handlar om orsak och verkan. Det finns inte längre något behov av de här platserna, säger Margareta Antonsson, chef för social- och arbetsförvaltningen.

Hösten 2015 öppnade kommunen boendet för ensamkommande flyktingbarn på Forellen. Tidigare hade ensamkommande som anvisats till kommunen placerats i familjehem och så kommer det även att se ut i fortsättningen.

– Så har det alltid varit i Partille. Men 2015, under den stora tillströmningen, var vi tvungna att öppna ett hem för att klara trycket, förklarar Margareta Antonsson.

Nästan alla över 18 år

I mars i år bodde 48 ungdomar på Forellen. De flesta av dem bedöms i dag vara över 18 år och hänvisas därför till Migrationsverkets boende, då ansvaret för dem övergår från kommun till stat när de blir myndiga. De som inte fyllt 18 år har kommunen hittat nya placeringar för.

– Vi har hittat lösningar för alla ungdomar. Partille kommun gör inga åldersbedömningar. Vi agerar utifrån den asylutredning som Migrationsverket gjort. Många av de här ungdomarna var runt 16 år när de kom hit och utredningarna har tagit lång tid. De som nu får sina beslut är i dag över 18 år, berättar Margareta Antonsson.

När ungdomarna som flyttade in på Forellen under hösten 2015 nu bedöms vara 18 år finns inte längre något behov av hemmet och därför har kommunen valt att stänga det vid månadsskiftet.

– Antalet ensamkommande minskar hela tiden och vi har helt enkelt bristande underlag. Det känns naturligtvis tungt att behöva stänga boendet men det behövs inte längre, säger Margareta Antonsson.

Stolt över arbetet

I maj i år gjorde IVO, Inspektionen för vård och omsorg, en inspektion av HVB-hemmet och fann då brister i personalens sammantagna kompetens. Tillsynen visade även att lokalerna inte gav förutsättning för ett tryggt och säkert boende och att verksamheten saknade rutiner för brandsäkerhetsarbete. IVO avslutade ärendet efter att kommunen redovisat åtgärder.

Kommer ni att utvärdera verksamheten nu i efterhand?

– Självklart kommer vi att dra lärdom av den här perioden om vi i framtiden skulle hamna i samma situation igen, säger Margareta Antonsson, som samtidigt vill passa på att hylla personalens insats.

– Jag är omåttligt stolt över jobbet som personalen på Forellen gjort under de här åren. De har gett ungdomarna den trygghet och det stöd de behövt och det har man gjort på ett föredömligt sätt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det