Arkivbild: Polisen
Arkivbild: Polisen

Fängelse för knivattack

SÄVEDALENDen man i 20-årsåldern som sedan i somras varit häktad, misstänkt för att ha knivhuggit en fotbollsledare, fick under onsdagen sin dom i tingsrätten: Tre år och sex månaders fängelse.

Mannen var åtalad misstänkt för mordförsök, ofredande, misshandel och skadegörelse. Under onsdagsförmiddagen kom domen, och där ströks rubriceringen mordförsök. Istället döms mannen för bland annat försök till dråp, skadegörelse, ofredande, misshandel och våld mot tjänsteman. Domen i tingsrätten landar på fängelse i tre år och sex månader. Därtill ska han betala skadestånd till ledaren på drygt 133 000 kronor.

Det var under Gothia cup i somras som en ledare för ett tyskt fotbollslag blev knivskuren i samband med ett bråk vid Vallhamra torg. Det tyska fotbollslaget, som bodde på Vallhamraskolan, var på väg hem och hade klivit av bussen när det blev bråk.

En man knuffade då till en person som var knuten till laget. Tumult uppstod och när en ledare till laget brottade ner mannen för att skydda sina spelare fick han motta ett antal knivhugg i låret, så pass illa att han fördes till sjukhus med livshotande skador. Mannen ska också, enligt vittnesmål, ha jagat fotbollslaget mot Vallhamraskolan. Väl där ska han ha skadat en flicka lindrigt, med ett batongliknande föremål.

– Jag skojade lite med en grupp. Man missuppfattade. Jag pratade med en grupp, sedan hoppade de på mig flera stycken. Jag tog mig upp. Sedan jagade jag bort de som var hotfulla mot mig. Jag agerade i nödvärn, har mannen sagt i förhör.

Mannen har också sagt att han har minnesluckor från attacken då han var påverkad av alkohol. I tingsrättens dom går bland annat att läsa:

”NN, som varit fasthållen mot marken, hade släppts med uppmaning att lugna sig och bege sig därifrån. Han har således inte befunnit sig i en situation där han varit berättigad till nödvärn och kan heller inte ha uppfattat situationen på annat sätt. Trots det har han angripit (fotbollsledaren) med kniv.”

Vidare konstateras att mannen varit medveten om att fotbollsledaren kunde ha avlidit av huggen och han har genom sin attack, avbruten genom annan persons ingripande, visat att han varit ”likgiltig för detta”.

Tingsrättens samlade bedömning är dock att attacken är att räkna som ett dråpförsök. Försvarsadvokat Claes Kennedy hävdar, i motsats till tingsrättsdomen, att hans klient har handlat i nödvärn.

– Det finns en skiljaktighet. Och vår hållning är att betrakta det som nödvärn.

Kommer domen överklagas?

– Det kan jag inte slå fast nu, men det finns en god chans till det, säger Claes Kennedy.

Försvaret och åklagarsidan har nu till 20 december på sig att överklaga domen till hovrätten. Partille Tidning har sökt kammaråklagare Annika Boman, utan resultat.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook