• Bild: JONNA ANDERSSON
  KOMPISHÄNG. Kompisarna Oliver Sommargren och Armia Shubbar leker tillsammans på öppna förskolan. Armias mamma Cathy Ameli är väldigt nöjd med familjecentralen. "Vi hänger här så mycket vi kan, det är jättetrevligt. Sen underlättar det att allt finns samlat på ett ställe, det är väldigt bra."
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  JUBILERAR. Delar ur personalen på Familjecentralen centrum som i torsdags fyllde tio år
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  LEK OCH BUS. Armia Shubbar trivs på öppna förskolan på familjecentralen.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  KALAS. Oliver Sommargren var med och firade familjecentralens tioårsdag.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  Festklädd. Oliver Sommargren hade finskjortan på då det både var kalas och fotografering på öppna förskolan.
 • Bild: JONNA ANDERSSON
  Festklädd. Oliver Sommargren hade finskjortan på då det både var kalas och fotografering på öppna förskolan.

Familjecentralen i Partille firar tio år

PartilleI torsdags fyllde familjecentralen i Partille tio år. Jubileet firades med ballonger och tårta.
– Vi är jättestolta över vårt arbete och det känns jättekul att få fira det, säger Anita Magnusson, socionom och samordnare på Familjecentralen centrum i Partille.

Under torsdagen var det firande med ballonger, tårta, kaffe och fruktklämmis på familjecentralen i Partille. Familjecentralen har funnits i tio år och här samsas mödravårdscentral, barnavårdscentral, öppna förskolan och en socionom under samma tak.

– Nu har vi funnits i tio år och det känns viktigt att uppmärksamma det. Familjecentralen har en viktig roll. Absolut viktigast i vårt uppdrag är att vara ett stöd till de familjer som behöver det allra mest, säger Anita Magnusson.

Barnmorskan Ann-Charlotte Linnér har varit med sedan starten för tio år sedan.

– Intresset för en familjecentral och viljan att jobba ihop hade funnits inom de olika yrkesgrupperna under en längre tid. Sen kom politikerna med på tåget och då öppnade vi, berättar hon.

Anita Magnusson och Ann-Charlotte Linnér ser stora fördelar med att samla alla fyra verksamheter under ett och samma tak.

– Man får ett närmare samarbete, det blir mer lättillgängligt. Ser jag eller någon av mina kollegor att en familj behöver extra stöd kan vi bara öppna dörren och gå bort till Anita direkt så kan familjen få hjälp med en gång, säger Ann-Charlotte Linnér.

– Det är också lättare att fånga upp de familjer som har behov av extra stöd eftersom vi har ett så nära samarbete. Ibland kan det vara under samtal på öppna förskolan som det kommer fram att någon behöver extra stöd eller att någon mår dåligt efter en svår förlossning, då finns stöd och kompetens för att hantera det i samma byggnad och man kan agera direkt, säger Anita Magnusson.

Hon tror också att det är en fördel att hon inte journalför besöken hon får och att hon inte sitter på socialkontoret även om hon jobbar mot dem.

– Jag tror att det kan vara avskräckande för vissa att få rådet att söka hjälp på socialkontoret. Här kan de komma direkt till mig.

Från mammans mage till den dag barnet blir sex år och skrivs över till skolhälsovården kan man gå till familjecentralen. Janni Sommargren och Cathy Ameli kom bägge i kontakt med familjecentralen under sina graviditeter och har sedan fortsatt med både BVC och öppen förskola.

– Vi hänger här så mycket vi kan, det är jättetrevligt, säger Cathy Ameli som den här dagen besöker öppna förskolan tillsammans med ettåriga sonen Armia Shubbar.

– Det är en livräddare att inte bara gå hemma, säger Janni Sommargren som också har en son på ett år.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook