Björn Rhodin: ”Det gick att få kontroll på det”

KRÖNIKAN

I förra krönikan skrev jag om min nyupptäckta diabetes. Stort tack för alla varma ord jag fått efter den. Ni är så fina allihop.

Nu är min sjukdom under kontroll. Jag fick dessa svar i tisdags. Ifrån ett så kallat långtidssocker på 74 till helt normala 40 på tre månader. Det gick. Precis som vetenskapen säger var det en kombination av medicin, ordentlig kost och framförallt träning och mindre stress. Och jag skulle vilja viga den här veckans krönika åt just träningen. Eller rättare sagt mångas avsaknad av träning och vardagsrörelse.

Inaktivitet är idag ett av de stora samhällsproblemen vi har. Inaktiviteten skördar några fruktansvärda mängder människor varje år. Inaktivitet gör oss människor sjuka. Och aktivitet kan göra oss människor friskare. Det var inte inaktivitet som gjorde mig sjuk, det var stress. Men det var aktivitet och återhämtning som gjorde mig frisk.

Inaktivitet kommer dessutom förvärra smärtan för er som har ont. Det är alltså en generellt väldigt dålig sak för våra kroppar.

Och det är inte sju dagars elitträningspass per vecka som behövs. Det är mycket mindre än så. Om ni bara promenerar någon timma varje dag så har ni redan där kommit väldigt långt. Ur ett hälsoperspektiv kan det mycket väl räcka för er. Speciellt om ni är väldigt inaktiva. Ju mer stilla ni är ju mindre krävs för att det skall bli väldigt mycket bättre. Hängde ni med? Det är ju så att om man är helt still kommer bara några promenader vara flera hundra procent mer än noll.

Facit är glädje. Hitta något ni tycker är roligt, trevligt, skojigt eller glädjefyllt där ni RÖR på er. Inget är fel. All rörelse är bra. Sen om ni tränar thaiboxning eller strövar omkring i skogarna runt Jonsered spelar liksom ingen större roll för hälsans skull. Att musklerna får jobba, att hjärtat och lungorna får kämpa lite och där hjärnan får anstränga sig lite. Där har ni det.

Rör ni på er kommer era liv bli mycket lättare att leva. Jag tränar för att kunna leva. Jag tränar inte för att vara snygg på stranden. Jag tränar för att kunna äta en ordentlig grötfrukost på 47:an tillsammans med mina kollegor varje morgon. Jag tränar för att kunna leka med mina rövardöttrar. Jag tränar för att ha energi kvar EFTER min arbetsdag.

Jag tränar för att kunna leva. Jag lever inte för att träna.
Så var det med den saken.

  • Björn Rhodin
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det