Avhumanisering av ensamkommande

DebattHäromdagen hittade vi en ensam och rädd kille på busshållplatsen utanför Forellen (hem för ensamkommande barn och ungdomar). Pojken hade varit på Migrationsverket på förmiddagen och fått sitt första avslag på sin asylansökan. Pojken var självklart både förtvivlad och rädd. När han kommer tillbaka till sitt hem på Forellen, där han bott under två års tid, och får han inte komma in. Han får inte hämta sina saker, han får inte säga adjö till sina vänner. Han ska omedelbart förflyttas till förvaret i Kållered, i väntan på att placeras någon annanstans i Sverige där det finns någon plats i någon våningssäng, långt från den trygghet han ändå lyckats bygga upp i Partille.

Samma vecka, blev en annan pojke 18 år, han får hela bohag hoppackat i sopsäckar för att köras till Kållered, efter två år i Partille på Forellen. Inte heller han får komma in och säga adjö till sina vänner! Eller hur? – man tror inte det är sant! Men vi i ”Vi står inte ut” har nu många exempel på att detta är sant. Vi ser en stegvis avhumanisering i bemötandet av de ensamkommande i Partille kommun. Desperata anställda på kommunen har börjat höra av sig till oss för att vi ska försöka hjälpa dessa unga människor. Och det har vi gjort. Vi har lyckats hitta platser för över 20 ensamkommande ungdomar som egentligen kastats ut från Partille, de har fått en ny sängplats hos fantastiska varma och hjärtliga medborgare i Partille.

Inom en månad kommer Forellen stängas ner helt – på gott och på ont! Ännu fler ungdomar kommer att få behöva en säng i Partille. Kommunen kommer att tilldelas ca 2,3 miljoner för att kunna hjälpa dessa ensamma och rädda tonåringar. #Vi står inte ut, Svenska kyrkan, politiker och många fler har bett kommunen att använda de pengarna för att hjälpa ungdomarna och låta de som fyller 18 år bo kvar i kommunen. Många andra kommuner har redan tagit liknande beslut, bland annat det alliansstyrda Stockholm, som ger pengarna till lokala föreningar som hjälper ensamkommande med att hitta ett nytt hem. Partille, hjälp oss att hjälpa dessa ungdomar! Och medborgare i Partille – hör av er om ni har en sängplats ledig!

Ralf Peters och Karin Jaxmark
#vi står inte ut i Partille (finns på Facebook)

  • Ralf Peters och Karin Jaxmark #vi står inte ut i Partille (finns på Facebook)
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook