• Bild: Leif Lundvall
    På lajv. Agnes som Triris Rödnäve, här hos kartritaren under "Striden om herraväldet".
  • Bild: Leif Lundvall
    Hade man piastrar kunde kunde man köpa nygräddade bullar i bageriet.

Agnes är drottning över Riket

Profilen

Att få vara någon annan för en stund och verkligen använda sin fantasi är det som fick Agnes Olsson att fastna för lajv. Nu är hon en av nio guider i föreningen Västmarken lajv och dessutom drottning över Riket.

Det har snart gått fem år sedan 13-åriga Agnes Olsson från Jonsered först kom i kontakt med levande rollspel, eller lajv som det heter. Hon ler åt minnet och berättar att hon fastnade direkt.

– Det var min kusin som bjöd med mig på ett lajv. Jag visste inte riktigt vad det var när jag följde med men jag gillade det från första början. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var kul med uppdragen vi fick och att vi sprang på problem längs vägen som vi var tvungna att lösa, berättar hon.

Lajv är en slags improvisationsteater som spelas tillsammans med andra människor. Det börjar med att arrangörerna skapar en värld som deltagarna sedan blir inbjudna till. Agnes är medlem i Västmarken Lajv, deras lajv utspelar sig i just Västmarken och likt många andra lajv utspelar sig historien under medeltid.

– Jag har alltid fascinerats av medeltiden. Jag tycker om filmer och serier som utspelar sig under den tidsepoken, säger Agnes.

De som vill vara med hittar sedan på sina egna karaktärer.

– Man får välja karaktär helt själv. Man kan dock inte vara en modern karaktär som inte fanns på medeltiden, förklarar Agnes.

Improvisation

Själva lajvet handlar sedan om att tillsammans driva historien framåt och den berättas i både ord och handling.

– Inför varje lajv planerar vi guider en huvudstory. Vi planerar det som en tidslinje med olika händelser. Men inte för detaljerat, berättar Agnes.

Det finns en början men inget slut. Alla deltagare improviserar så det kan sluta hur som helst.

– Karaktärerna eller olika grupper med karaktärer får olika uppdrag som de ska lösa under lajvet. Sedan har vi alltid en slutstrid i slutet av varje lajv.

På Västmarken lajv använder man så kallade boffer-vapen – mjuka vapen, oftast i silikonklätt skum med en kolfiberkärna som är byggda för att lek-slåss med.

– Och man måste inte strida om man inte vill det. Vid baslägret får man till exempel inte slåss och under slutstriden kan de som inte vill slåss ställa sig vid Godmor. Då håller hon upp sin stav som bildar ett skydd runt de som står nära, berättar Agnes.

Agnes karaktär heter Triris Rödnäve och är drottning i Riket, som gränsar till Västmarken. Hon är kall som is och ingen människa har någonsin fått reda på varför hon är så kall.

– Jag tycker verkligen det är roligt att få vara någon annan och att få använda min fantasi. Man får chans att göra saker som man inte skulle göra i den verkliga världen, säger Agnes.

Personlig utveckling

Hon tycker också att lajv är bra för den personliga utvecklingen.

– Det utvecklar en mycket som person, man blir mognare. Man tänker mer och lär sig se konsekvenser av saker. Genom att spela någon annan får man större förståelse för andra människor.

Att vara en del av gruppen som planerar och arrangerar lajven är något som Agnes trivs väldigt bra med.

– Jag blir glad när jag ser andra ha kul på lajvet. Det är väldigt roligt att arrangera ett lajv. Och kul att se hur det går för det vi har planerat, om spelarna tycker om det eller inte.

Behöver man ha några förkunskaper för att vara med?

– Egentligen inte. Jag visste nästan ingenting när jag började. Vi har säkerhetsgenomgångar inför varje lajv sen kan det vara bra att läsa på lite på hemsidan innan man testar att vara med, säger Agnes.

– När jag började vågade jag inte riktigt ta för mig men nu har jag haft en ledarroll några gånger och det är jättekul. Man lär sig ta lite mer plats med tiden.

Kan man vara bra på att lajva?

– En bra lajvare är en schysst lajvare. Man lajvar inte bara för sig själv utan även för de andra spelarna, för att de ska ha kul.

Västmarken lajv arrangerar tre lajv på hösten och tre lajv på våren, sedan har man ett lite större lajv på sommaren med övernattning. För Agnes del blir det ytterligare några lajv under ett år. Till exempel har hon varit med på Morgondagens gryning som är välkänt bland lajvare.

– Några av mina bästa lajvminnen har jag därifrån. Bland annat när vi satt och sjöng vid lägerelden, det var väldigt mysigt.

Tar tid att bygga karaktären

Att skapa sin karaktär kan ta väldigt lång tid och att få till rätt kläder är inte alltid det lättaste.

– Jag lägger ganska mycket tid på det. Till Morgondagens gryning skapade jag en helt ny karaktär och i somras bytte jag även min vanliga karaktär. Det tar tid att skapa en kostym som passar, säger hon och förklarar att det går att hitta en del saker på nätet eller i second hand butiker.

Agnes och mamma Pernilla har även skapat en del plagg och attiraljer, som mantel, väska och koger till Agnes pilar. Förutom tiden hon lägger på sin karaktär tar planerandet av lajven ganska mycket tid.

– Vi som är guider träffas nästan varje fredag för att utvärdera lajv som varit och planera nästa.

Trots att hennes hobby tar mycket tid är det inte det enda fritidsintresset Agnes har.

– Jag spelar även cello, sjunger i kör och spelar fotboll i Jonsereds IF.

Hur hinner du med allt?

– Det vet jag inte riktigt men på något sätt gör jag det.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det